Türkiye

'Başbakan demokrasiden habersiz'

Ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "Kuvvetler ayrılığı bizi engelliyor" sözüne tepki gösterdi.

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye'de sistem tartışması

'Sıradan bir konuşma değil'

Çiçek: Denge oluşmalı

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yaklaşımın demokrasinin özüne yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. [AA]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’ın ‘kuvvetler ayrılığının hükümetin önünde engel oluşturduğu’ yönündeki sözleri, ülkenin başkenti ankara'da sistem tartışması başlattı.

ana muhalefet partisi chp'nin genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, çarşamba günü ankara'da yaptığı açıklamada, erdoğan'ın sözlerinin sıradan bir konuşma olmadığını, üzerinde durulması ve tartışılması gerektiğini söyledi. kılıçdaroğlu, bu yaklaşımın, demokrasinin özüne yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.

demokrasinin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayandığını söyleyen kılıçdaroğlu, “başbakan demokrasiden bu kadar habersiz" dedi.

çiçek destek verdi

erdoğan'ın partisi akp'den milletvekili seçilerek tbmm başkanı olan cemil çiçek ise, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir dengeye oturtulması gerektiğini söyledi.

ankara'da konuşan çiçek, türkiye'nin her sabah yeni bir anayasal sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek, “yeni anayasa yapım sürecinde anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyor” diye konuştu.

her devlette bulunan üç erkin birbiriyle çatışmaması gerektiğini vurgulayan çiçek, “biri diğerinin hasmı, alternatifi, düşmanı değil; bir görev dağılımıdır. bunların kendi statüleri içerisinde işbirliği yapmaları gerekir. birinin diğerinin görev alanına müdahale etmemesi gerekir” ifadesini kullandı.

kuvvetler ayrılığı ilkesi yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirlerine karışmaması anlamına geliyor.

'bürokratik oligarşi'

başbakan erdoğan, pazartesi günü konya'daki bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehir hastanelerinin hayata geçmesi için üstün çaba gösterdiklerini ancak yargı engeline takıldıklarını söylemişti.

erdoğan, "işte bürokratik oligarşi ve yargı, bunlara takılıp kalıyoruz. dışarıdan bakanlar da zannediyor ki, ‘326 milletvekiliniz var yine bahane’ diyor. ama kuvvetler ayrılığı denilen olay var ya, o geliyor sizin önünüze bir engel olarak dikiliyor. ‘senin de bir oynama sahan var’ diyor" ifadelerini kullanmıştı.

türkiye'yi 11 yıldır yöneten akp iktidarı, 10 eylül 2010 tarihinde gerçekleşen anayasa referandumuyla özellikle yüksek yargı alanında hamle şansı elde etmişti. söz konusu tarihten önce birçok kez ülkenin yüksek mahkemeleriyle karşı karşıya gelen hükümet, referandum sonucunda anayasa mahkemesi, yargıtay vee hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nun (hsyk) yapısını değiştirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;