Ergenekon davası
Başbuğ için tahliye dilekçesi
Anayasa Mahkemesi'nin "Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir" kararının ardından eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı tahliye talepli dilekçesini mahkemeye sundu.

dilekçe nöbetçi istanbul 18. ağır ceza mahkemesi'ne sunuldu. mahkeme ise dosyayı tevzi ederek istanbul 20. ağır ceza mahkemesi'ne gönderdi. ancak istanbul 20. ağır ceza mahkemesi, "duruşması olduğu" gerekçesiyle dosyayı istanbul 18. ağır ceza mahkemesi'ne iade etti. istanbul 18. ağır ceza mahkemesi'nin gün içinde talebi yeni bir mahkemeye göndermesi bekleniyor.
önceki gün davanın görüldüğü istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ne tahliye için başvuru yapan başbuğ'un avukatı ilkay sezer, dilekçeyi sunduktan sonra basın açıklaması yaptı.
sezer, "6526 sayılı kanun'un dün (perşembe) yürürlüğe girmesine kadar 13. ağır ceza mahkemesi'nin herhangi bir karar vermiş olmaması nedeniyle bugün itibariyla istanbul adliyesi'nde hangi mahkemenin nöbetçi olacağına dair nöbet listesi yeniden düzenlendi. biz de bu çerçevede istanbul 18. ağır ceza mahkemesi'ne geldik. anayasa mahkemesi'nin ihlal kararının değerlendirilmesini, müvekkilimizin tahliye edilmesini talep ettik. istanbul 18. ağır ceza mahkemesi dosyalara tevzi nöbeti olarak adlandırdığı bir görevle baktığını belirterek dosyamızı, talebimizi tevzi etti. uyap çerçevesinde şu an duruşmada bulunan istanbul 20. ağır ceza mahkemesi'ne dilekçemiz gönderildi yani şu an itibariyle 20. ağır ceza mahkemesi anayasa mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda bir değerlendirme yapıp bir karar vermek durumunda biz de bu kararı bekleyeceğiz."
'ivedilikle tahliye kararı çıkmalı'
gazetecilerin, "istanbul 13. ağır ceza mahkemesi size bir şey söyledi mi?" sorusu üzerine sezer şu yanıtı verdi:
"değerlendirmelerinin devam ettiğini öğrendim kalemden. hatta ve hatta bizim talebimize ilişkin olarak iddia makamının mütalaa verdiğini, kanun yürürlüğe girmeden önceki saatlerde duydum. mütalaanın içeriğini öğrenmek istedim ama mütalaa bana gösterilmedi. anayasa mahkemesi'nin haberal dosyasında savcı mütalaasının gösterilmemesi, tevzi edilmemesinin ihlal kararı olduğuna dair hatırlatma yapmış olmama rağmen, ben iddia makamının düşüncesini öğrenebilmiş değilim."
bir gazetecinin "20. ağır ceza mahkemesi'nin ne yönde karar vereceğine dair süreçten bahsedebilir misiniz?" sorusu üzerine sezer, "bundan sonra anayasa mahkemesi'nin balbay kararı ile birlikte değerlendirirsek buradan derhal ivedilikle bir tahliye kararı çıkması gerekir" diye konuştu.
'hakkımızı yerde bırakmadık'
sezer, "5 yılı geçen tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin bilginiz var mı?" sorusuna "bu bilgiyi teyit edemedim" yanıtını verdi.
bir vatandaşın "karşı dava açmayı düşünüyor musunuz?" soru sorduğu sezer, "biz hakkımızı yerde bırakmadık. her zaman her yerde arıyoruz. takipçisi olacağız. merak etmeyin" diye konuştu.
başbuğ hakkındaki suçlama
ergenekon davası kapsamında "darbeye teşebbüs etmek ve terör örgütü yöneticisi" olmakla suçlanan başbuğ, 5 ağustos'ta ömür boyu hapis cezası aldı. başbuğ, 5 ocak 2012'de tutuklanmış ve cezaevine konulmuştu. ergenekon davasına bakan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hâlâ gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı yargıtay'a göndermedi.
adalet bakanlığı, bireysel başvuruyla ilgili anayasa mahkemesi'ne gönderdiği görüşünde, ilk derece mahkemesi kararıyla başbuğ'un tutukluğunun sona erdiğini, bu nedenle tutukluluk süresinin bir yıl yedi ay olduğunu belirtmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar