Çözüm süreci

BDP’nin yasal zemin önerisi Meclis’te

Yerel seçimlerden önce düzenlemenin Meclis’ten geçirilmesini isteyen BDP, 'Toplumsal Barış ve Müzakere Bakanlığı' kurulmasını istiyor.

Konular: Kürt sorunu, PKK, BDP
BDP çözüm sürecinin devamı için yasal zemin teklifini Meclis'e sundu. [AA Arsiv]

barış ve demokrasi partisi (bdp), 12 maddelik toplumsal barış ve müzakere kanun teklifi hazırladı. teklifte başta kürt sorunu olmak üzere toplumdaki mevcut çatışmalara neden olan siyasi, etnik, kültürel ve benzeri tüm sorunların çözümünün amaçlandığı belirtildi.

süreçte dört ayak

teklifte süreci yürütecek dört ayaklı bir yapı önerildi. ilgili kurum olarak, hükümet tarafından görevlendirilen kurumlar tarif edildi. taraflar müzakerelerde görüşme gerçekleştirecek olan ve sorunun birincil muhatapları, heyet ise sorunun taraflarını temsil eden siyasi liderlerle görüşme yürütecek kişiler olarak tanımlandı. bugüne kadar görüşmeleri bdp yürütmüş, müzakere aşamasına geçilmemişti. 

sürece “barış sürecini izlemek, taraflar arasında arabuluculuk yapmak, sorunların çözümüne yönelik tavsiyelerde bulunup raporlar hazırlamakla görevli yerli veya yabancı kurum, kuruluş veya gerçek kişilerden oluşan bir gözlemci heyeti”nin dahil olması da istendi.

'toplumsal barış ve müzakere bakanlığı' kurulsun

toplumsal barış ve müzakerelerin yürütülmesi için devletin, gerekli önlemleri alma, tüm yurttaşlara demokratik ve eşit siyaset hakkı tanıma, ayrımcı uygulamalarla mücadele etme, politik amaçlarla silahlı mücadeleye başvurmuş örgüt üyelerini demokratik, sivil, siyasal ve toplumsal yaşama katmak ve politik amaçları doğrultusunda demokratik mücadele zemini yaratma yükümlülükleri olduğu belirtildi.

süreci yürütmek için “toplumsal barış ve müzakere bakanlığı” kurulması önerildi.

faili meçhullerde zaman aşımı olmasın

çözüm sürecinin güvence altına alınması için devletin anayasa değişikliği yapmasının da zorunlu hale getirilmesi önerilen teklifte faili meçhullerin insanlığa karşı suç olarak tanımlanması ve zaman aşımına tabi tutulmaması istendi.

teklifte kanunun uygulanmasını izlemek üzere tbmm’de ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonu kurulması da önerildi. komisyonun görevleri arasında ise barışın sağlanmasına katkı vermek, meclis arşivinde yer alan cumhuriyetin kuruluş çerçevesine ilişkin metinlerin incelenmesi için çalışma birimleri oluşturmak ve hakikatleri araştırma komisyonu’nun kurulmasına ilişkin çalışmalar yürütmek sayıldı.

teklif, meclis başkanlığı’na sunuldu. bdp grup başkanvekilleri hazırlanan düzenlemeyi hükümete anlatmak üzere adalet bakanı bekir bozdağ’dan randevu beklediklerini söyledi. 

grup başkan vekili idris baluken teklifi meclis'teki siyasi partilere iletmek istediklerini söyledi, "yasa teklifi tam metniyle kabul edilmeyebilir, bizim amacımız uzlaşma" diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;