Çözüm süreci

Öcalan'dan üç talep

BDP'ye göre çözüm süreci ciddi risk altında. İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşmeleri yürüten heyetten Pervin Buldan, Öcalan'ın taleplerini sıraladı. Öcalan; müzakere, yasal statü ve sık ziyaret istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

- Çözüm süreci ciddi risk altında

- Öcalan: 500 bin kişi daha mı ölsün ?

- Öcalan her hafta hatta her gün heyet görüşmesi istiyor

BDP Grup Başkanvekilleri Meclis'te basın toplantısı düzenledi. [AA]

öcalan ile görüşmelerini ve sürecin son bir yılını değerlendiren idris baluken ve pervin buldan, “öcalan ile son görüşmemiz bugüne kadar yapılanlardan çok farklıydı” dedi. pervin buldan, kendi notlarından tırnak içi ifadelerle abdullah öcalan’ın hem çözüm süreci hem de türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerini aktardı. bazı başlıklar şunlar:

hükümet ile arasında anlaşma var mı?

“süreç tek yanlı olarak bizim çabalarımızla ilerliyor. herhangi bir anlaşma yoktur. bu sürecin bundan sonra gidebilmesi için proje ortaya konulmalıdır.”

hükümet çözümde kararlı mı?

“biz büyük bir demokratik çözüme ve barışa hazırız. hükümete baktığımızda ise bırakalım hazır olmaya, böyle bir kararı var mıdır? net değil. akp’de kürt sorunu devam etsin, hükümetimiz kalsın anlayışı var. bu durum sorunu ağırlaştırıyor.”

hükümetten beklediği adımlar?

1- "sürecin yasal statüye kavuşturulması

2- izleme kurullarının oluşturulması

3- 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması”

sürecin nasıl bir yasal çerçeveye oturtulmasını istiyor?

“sözleşme hukukuyla muhatapların karşılıklı bir araya gelerek yasal ve tüzüksel bir metin oluşturulması gerekir. süreç ilerleyecekse burada tartıştığımız her konuyu çerçeve sözleşmeye alacağız. toplumsal çerçeve sözleşmesi esastır. gerekirse altına imza atarız. sonra meclis’te hızla yasalaşması gerekir. son 400 yıllık sorunlar böyle çözülmüştür.”

“örneğin yasal çerçeve olmadan insanlar mahmur’dan nasıl gelecek? orada çocukların anadilde eğitimi var. türkiye’ye geldiklerinde anadilde eğitim görebilecekler mi? kendilerine saldırılara karşı güvenliklerini sağlayabilecekler mi? hukuki sorunları nasıl çözülecek? yasa çıkmalı ki çağrı yapabilmeliyim. yine yasal adım atılırsa avrupa’dakiler için de çağrı yapabilirim.”

“seçime kadar adım atılmazsa, bu sürecin çok ciddi boyutlarda, her yönüyle gözden geçirileceğini, önemli kararlaşmaların yaşanabileceğini, devletin, hükümetin görmesi, kamuoyunun durumu bilmesi gerekir. akp adım atmazsa bunun siyasi faturası kendisi açısından çok ağır olacaktır. geçmişte kürt sorununu çözmeyen tasfiye olmuştur.”

“bugüne kadar 50 bin kişi öldü. 500 bin kişi daha mı ölsün istiyorlar.”

af tartışmalarına ilişkin ne düşünüyor?

“af demek yanlış olur? karşılıklı sözleşme yapmamız gerekir. tek taraflı paket dayatması çözümsüzlüktür.”

parlamentonun rolü

“parlamento en ilgisiz kurum. meclis tutanaklarından kürt ve kürdistan ifadelerinin çıkarılması inkarın, tanımamanın devamı, bir başa dönme. chp’nin tutumu ise inkar politikasına su taşımaktır.”

paralel devlet tartışmaları

“kürt sorunu çözülmeden paralel örgütlenmeler tasfiye olmaz. son yaşanan gelişmeler de bunu teyit etmektedir. hükümet halen paralel devletin neler yapabileceğinin farkında bile değil.”

hakikatleri araştırma komisyonu

“binlerce cenazenin akıbeti belli değil. faili meçhul cinayetlerin, roboski, gever, paris katliamlarının aydınlatılması bizim için ne kadar önemliyse demokratikleşmeyi esas alan bir devlet için de oldukça önemlidir.”

öcalan’ın şartları: müzakere, yasal statü, sık ziyaret

bdp’li buldan, tehlikeyi herkes görmeli diyerek sürecin devamı için öcalan’ın üç talebini sıraladı.

“birincisi sayın öcalan, zaman kaybetmeden müzakare aşamasına geçilmesini istemektedir. sürecin devamı için hükümet’i temsilen müzakere heyetlerinin ana başlıkları görüşmek üzere bir an önce adaya gitmesi gerekmektedir. ikincisi sayın öcalan’ın dikkat çektiği üzere sürecin yasal statüsü ve hukuksal çerçeve sözleşmesi ile 8 başlıklı komisyon konularında yasal adımların hızla parlamentodan geçmesi gerekir. üçüncüsü, müzakere heyetlerinin olması gerektiğini söylemiştir. sayın öcalan ayda bir ziyareti yeterli görmemektedir. haftalık, hatta gerekirse günlük heyetlerin gelmesini talep etmektedir.”

buldan: süreç ciddi risklerle karşı karşıya

basın toplantısında sürecin çok ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyleyen bdp grup başkan vekili pervin buldan, “sayın öcalan, anlamlı derin müzakerelere geçilmemesi durumunda sürece katkı sunma koşullarının ortadan kalkacağına dair çok ciddi tespit, değerlendirme ve uyarılar yapmıştır” dedi.

buldan, kürt tarafının tüm iyi niyetli adımlarına ve samimi çağrılarına rağmen hükümetin bir yıldır tek bir adım dahi atmadığını da söyledi.

“yasal demokratik reformları gerçekleştirmesi için önünde hiçbir engel bulunmayan hükümet, bu bir yıllık süreci açıkça tüketmiş, bir fırsat olarak değerlendirememiştir.”

“en insani konu” olarak nitelediği hasta tutuklular konusunda bir adım atılmamasını da eleştiren pervin buldan, güvenlik, köye dönüş, köylerin yeniden inşa edilmesinin de müzakere edilmesi gerektiğini, ancak bu konuda hiçbir ilerleme olmadığını belirtti. buldan, partisinin meclis gündemine taşıdığı, çözüm sürecine ilişkin önerilerin iade edilmesini ise “samimiyetsizlik” olarak niteledi.

buldan, tüm bu görüşlerini çarşamba akşamı yaptıkları görüşmede başbakan yardımcısı beşir atalay ve içişleri bakanı efkan âlâ'ya ilettiklerini söyledi. bdp basın toplantısında sürecin devamı için talep edilen yasal çerçeveye ilişkin hazırladığı yasa önerisini de açıkladı.

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;