Türkiye

Beklenen paket açıldı

Demokratikleşme Paketi: Kamuda başörtüsü serbest bırakılıyor, İlkokullarda 'And' kaldırılıyor, Özel okullarda anadilde eğitime izin veriliyor.

Konular: Kürt sorunu

başbakan erdoğan, bir basın toplantısıyla açıkladığı demokratikleşme paketini iki ana başlıkta topladı. erdoğan bazı düzenlemelerin yasal değişikliklerle yapılacağını bazıları için ise bakanlar kurulu kararı ve yeni yönetmeliklerin yeterli olacağını söyledi. yapılacak yasal değişiklikleri sıralayarak paketi açıklamaya başlayan başbakan, ilk sırayı seçim sisteminin değiştirilmesine verdi.

seçim sistemi değiştirilecek 

seçim sistemi değiştirilecek ancak yeni sistem üç alternatif üzerinden yapılacak tartışma sonrasında belirlenecek. ilk öneri uygulamadaki yüzde 10 seçim barajının, yani mevcut sistemin korunması. ikinci öneri seçim barajının yüzde 5’e çekilmesi ve 5’li gruplar halinde daraltılmış bölge sistemine geçilmesi. üzerinde tartışılacak üçüncü öneri ise barajın tamamen kaldırılması ve dar bölge seçim sistemine geçirilmesi olacak. başbakan, “bu üç seçeneği önümüzdeki günlerde tartışacak en doğrusu hangisi ise onu tbmm’ye getireceğiz” diye konuştu.

siyasi haklar konusunda ikinci adım ise siyasi partilere devlet yardımının kriterleri yeniden düzenlenerek atılacak. ilgili kanunda yapılacak değişiklikle genel seçimlerde yüzde 3 ve üzerinde oy alan siyasi partilerin de hazine’den yardım almasının önü açılacak. mevcut sistemde yüzde 7 ve üzerinde oy alan siyasi partiler bu yardımdan yararlanabiliyordu. başbakan erdoğan, budüzenleme ile siyasi partilerin güçleneceğine, katılımcılığın artacağına inanıyoruz dedi.

siyasi partilerin teşkilatlandırmalarında da değişiklik yolda. ilçelerde teşkilat kurabilmek için beldelerin en az yarısında teşkilatı bulunma zorunluluğu kalkacak. beldelerde teşkilatı bulunmasına bakılmaksızın, siyasi partiler ilçelerde teşkilat kurabilecek.

eş genel başkanlığın önü açılacak

siyasi partilerde eş genel başkanlığın önü açılacak. seçim kanunun 15’inci maddesinde yapılacak düzenleme ile partilerin tüzüklerinde yer alması ve ikiden fazla olmaması koşuluyla tüm siyasi partiler eş genel başkanlık sistemini getirebilecek.

siyasi partilere üyelikteki kısıtlamalar da kaldırılacak. oy verme hakkına sahip herkes siyasi partilere üye olabilecek.

siyasi partilerin farklı dil ve lehçelerde propaganda yapabilmesinin de önü açılacak. mevcut sistemde siyasi partiler sadece türkçe propaganda yapabiliyor. siyasi partiler kanununda yapılacak değişikliklerle aralarında kürtçenin de olduğu tüm dil ve lehçelerde hem ön seçimlerde hem genel seçimlerde siyasi propaganda yapılabilecek.

"Demokrasi ayıbı"

demokratikleşme paketi toplantısına sadece medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve temsilcileri davet edildi. soru sorulması istenmedi. buna gerekçe olarak davetlilere "erdoğan basın toplantısı değil basın açıklaması” yapıyor dendi. 

sözcü, evrensel, birgün, özgür gündem, aydınlık, sol ve yeniçağ gazeteleri ile halk tv, hayat tv, imc tv çağrılmadı.

türkiye gazeteciler cemiyeti toplantıya bazı medya kuruluşlarının çağrılmamasını “demokrasi ayıbı” olarak niteledi. 

nefret ve ayrımcılık suçlarına cezalar artacak

yapılacak yasal düzenlemeler ile nefret ve ayrımcılık suçları ile ilgili cezalar artırılacak, suçun kapsamı genişletilecek. belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse, cezası daha da ağırlaşacak. ayrımcılık ile daha etkin mücadele için, kişinin inançlarının gereğini yerine getirmesi dolayısıyla belli hakları kullanmasının engellenmesi de ceza kapsamına girecek. bu sebeple işlenen suçlara verilen cezalar 1 ila 3 yıla kadar artacak. ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kurulacak.

yaşam tarzına saygı türk ceza kanunu ile güvence altına alınacak. yapılacak değişiklikle dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesi artık ceza kapsamına girecek. dini ibadet ve ayinlerin engellenmesi suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

erdoğan:“klavyelere özgürlük getiriyoruz”

w, x, q gibi daha önce kullanımı türk ceza kanunu ile yasaklanan harflar artık serbest. başbakan erdoğan, yapılacak bu yasal düzenlemeyi “klavyelere özgürlük getiriyoruz” diye tanımladı. bu harflerin kullanımının serbest bırakılmasıyla artık çocuklara bu harflerin içinde yer aldığı isimler de koyulabilecek, kürtçe isimler serbest kalacak.

paket ile toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu değiştirilecek. toplantı ve gösterilerin yerlerinin, yürüyüş güzergahları, mülki amirler bu gösterileri düzenleyenlerle birlikte belirleyecek. saat kısıtlamalarında da değişikliğe gidildi. açık alanlarda güneş batana kadar, kapalı alanlarda ise saat 24’e kadar toplantı ve gösteri belirlenecek. hükümet komiseri uygulaması da kaldırıldı. toplantı ve gösterileri düzenleyenler oluşturacakları düzenleme kurulları ile düzeni sağlayacak, kanuna aykırı bir durum oluşması durumunda bunu kolluk amirine haber vererek, toplantı ve gösteriyi sona erdirecek.

özel okullarda kürtçe eğitimin önü açılacak

bakanlar kurulu’nun belirleyeceği dil ve lehçelerde eğitim verilebilecek. ilgili kanunda düzenleme yapılarak farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılacak, ayrıntılar milli eğitim bakanlığı tarafından yayınlanacak yönetmeliklerle yapılacak. başbakan erdoğan, belli derslerin türkçe okutulmasına devam edileceğini söyledi.

köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engeller kaldırılacak. il idaresi kanununda değişiklik yapılacak, böylece köyler eski isimlerini yeniden alabilecek. başbakan il ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için ise yasal düzenleme gerektiğini, talep gelmesi halinde bu değişikliklerin de yapılabileceğini söyledi. nevşehir üniversitesi’nin adı hacı bektaş üniversitesi olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.

kişisel verilerin korunması ile ilgili yasal düzenlemeler yapılacak. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliklerin yasal zemini de hazırlanacak. başbakan erdoğan, zaten hazır olan kanun taslağının türkiye büyük millet meclisi’ne sunulacağını söyledi.

yardım toplamadaki kısıtlamalar kaldırılacak. erdoğan ilgili kanunla özgürlüklerin kısıtlama altına alındığını söyledi ve kurban derisi toplama konusunda yetkili olan türk hava kurumu’nu örnek gösterdi, “şimdi yasal olarak da bu yanlış uygulamaya son veriliyor” diye konuştu.

kamuda başörtüsü serbest olacak

pakette yer alan bazı adımlar için ise bakanlar kurulu kararı veya yönetmelik değişiklikleri yeterli olacak. başbakan erdoğan atılacak bu adımları sıralarken ilk sırayı kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasına verdi. kılık kıyafet yönetmeliği değiştirilerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırılacak. resmi kıyafet giyen türk silahlı kuvvetleri, emniyet personeli ve hakim ve savcılar dışında kamu çalışanları başörtüsü takabilecek.

1933 yılında bir genelgeyle okullara getirilen “öğrenci andı” okuma zorunluluğu kaldırılacak. orta öğrenimden sonra yapılacak değişiklikle artık ilkokullarda da öğrenci andı okunmayacak.

mor gabriel arazisi manastır vakfı'na iade edilecek. başbakan erdoğan, “böylece bir haksızlığı gidereceğiz, araziyi ,süryani vatandaşlarımıza iade edeceğiz” diye konuştu. bugüne kadar 2.5 milyar türk lirası tutarında mülkün hak sahiplerine iade edildiğini belirten erdoğan, “süreç devam ediyor, önümüze geldikçe iadesi sağlanacak, kimseyi mağdur etmeyeceğiz” diye konuştu.

paketin son maddesi ise roman vatandaşlar için. bir üniversite bünyesinde roman dil ve kültür enstitüsü kurulacak. bu enstitü romanların karşılaştıkları sorunları inceleyecek, çözüm üretecek.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;