Tunus Devrimi

Bin Ali'ye yeni hapis cezası

Devrik Tunus devrik lideri, demokrasi yanlısı protesto gösterilerinde dört gencin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle 20 yıl daha ceza aldı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Cezası 66 yılı aştı

Tutuklama emri var

Riyad teslim etmiyor

Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali halen Suudi Arabistan'da sürgünde. [Reuters]

tunus’ta bir askeri mahkeme, devrik lider zeynel abidin bin ali’yi, aralarında cinayete teşebbüs de olmak üzere çok sayıda suç nedeniyle 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. böylece, gıyabında yargılanan bin ali'nin çarptırıldığı toplam hapis cezası 66 yılı aştı.

askeri mahkeme ise devrik lideri, ocak 2011'de ülkenin doğusundaki kıyı kasabası uardanin'de bazı gençlerin vurularak öldürülmesi olayıyla ilgili olarak, gıyabında yargıladığı bin ali’yi düzensizlik, cinayet ve yağmaya yol açmaktan suçlu buldu.

bin ali’nin 14 ocak’ta ülkeyi terk etmesinin ardından bir grup gösterici, devrik liderin yeğeni kais’in de ülkeyi terk etmesine engel olmak istemişlerdi. göstericiler üzerine açılan ateş sonucu, dört kişinda hayatlarını kaybetmişti. kurbanların aileleri ölümlerden, polise kalabalığa ateş açması emrini veren güvenlik birimlerini sorumlu tutuyor. 

mahkeme, bazı güvenlik görevlilerinin aynı olayla ilgili olarak aldıkları beş yıllık hapis cezalarını ise 10 yıla çıkardı.

uluslararası tutuklama emri var 

hakkında sayısız dava açılan bin ali daha önce de, uyuşturucu kaçakçılığı yapmaktan ve zimmetine para geçirmekten suçlu bulunmuştu.

suudi arabistan’da sürgünde bulunan devrik lider ve eşi hakkında uluslararası tutuklama emri de var. ancak riyad yönetimi, bin ali’yi sınır dışı etmeleri için tunus tarafından yapılan baskılara göğüs geriyor.

bir başka askeri savcı ise bin ali’nin, tala ve kasrin kasabalarında demokrasi yanlısı 22 göstericinin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak da ölüm cezası istemiyle yargılanmasını istiyor.

tunus’ta aralık 2010’da başlayan demokrasi yanlısı gösteriler sonucu rejim devrilmiş, ekim ayında demokratik seçimlerin yapıldığı ülkede ılımlı islamcı' en nahda partisi zafer kazanmıştı.

ülkede başlayan demokrasi hareketi ise kuzey afrika ve orta doğu'ya da yayılmış, 'arap baharı' sonucu birçok bölge ülkesinde kitleler demokrasi talebiyle ayağa kalkmıştı. bunlardan mısır, libya ve yemen'de de ayaklanmalar başarıya ulaşmış ve liderler devrilmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;