Tunus Devrimi
Tunus'ta sokağa çıkma yasağı
Selefilerin şiddete dönüşen eylemleri nedeniyle, ülkede başkent dahil sekiz bölgede sekiz saat boyunca sokağa çıkma yasağı uygulandı.
Haberin Öne Çıkanları
165 kişi gözaltında
Selefiler sergi bastı
En Nahda'dan 'itidal' çağrısı

tunus hükümeti, ülkenin sekiz ayrı bölgesinde gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. aşırı muhafazakar selefilerin başkent tunus'da da gözlenen eylemleri nedeniyle ilan edilen yasak, yerel saatle salı akşamı 09.00'da başladı ve çarşamba sabahı 05.00'de sona erdi.
sokağa çıkma yasağının geceleri sürüp sürmeyeceği henüz bilinmiyor.
tunus'ta selefi göstericiler pazartesi gecesi mahkemeler dahil bazı devlet binalarını hedef aldı. polis, başkent tunus’ta bir mahkeme binasını ateşe veren ve çok sayıda karakola saldıran göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.
protestocular ettadamen ve sidi hussein bölgelerinde sokakları kapattı ve sabaha kadar lastik yakıp, polise molotof kokteyli atı. göstericiler, dükkanların kapalı olduğu intila bölgesini trenlerin geçişine kapattı. bazı bölgelerde ise yağma olayları yaşandığı, birçok dükkanın camlarının kırıldığı görüldü.
olaylar geçen yıl devrimle sonuçlanan protestoların ardından ülkedeki en şiddetli çatışmalar olarak kayıtlara geçti.
selefilerden protesto çağrısı
hükümetin ‘terörizm’ olarak değerlendirdiği olaylar sırasında 165 kişi tutuklandı. tunus içişleri bakanı muhammed fadıl saihi, bu kişilerin 2003 yılında kabul edilen ‘terörle mücadele’ kanunu kapsamında yargılanacaklarını duyurdu.
geçtiğimiz günlerde şeriat yönetimi isteyen selefiler, la marsa bölgesinde bir sergiyi basarak allah’ın adının böceklerle yazıldığı bazı eserleri tahrip etmişti.
iktidardaki en nahda partisi ise islam'a hakareti 'provokasyon' olarak nitelendirmiş ancak destekçilerinden tepkilerini barışçıl şekilde dile getirmelerini istemişti.
en nahda partisi, tunus'ta devrimin ardından ekim ayında yapılan ilk demokratik seçimlerden galip çıkmıştı. parti, ılımlı islamcı bir çizgi izleyeceği sözü vermişti.
tunus müftüsü osman battih ise anayasa konseyi'ne başvuruda bulunarak, dine ve kutsal değerlere hakareti suç sayacak bir düzenleme yapılmasını istedi.
en nahda zor durumda
ülkedeki şiddet olayları ise en nahda'yı zor durumda bırakıyor. arap baharı'nın başladığı tunus’ta geçen yılki devrim sonrası hükümet ve toplum içinde islam’ın yeriyle ilgili tartışmalar yaşanmıştı. bu konu tunus siyasetinde bölünmeye yol açan konuların başında geliyor.
son aylarda da ülkede aşırı muhafazakarların eylemleri artmıştı. selefiler geçen ay en az iki kasabada barlara ve alkol satan dükkanlara saldırmış, polisle saldırganlar arasında çatışmalar çıkmıştı. hükümet, olayın faillerinin cezalandırılacağı sözü vermişti.
çatışmalar öncesi ise el kaide lideri eymen ez zevahiri, en nahda'nın islam'a ihanet ettiğini söylemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar