Amerika
Bingazi mailleri deşifre edildi
Beyaz Saray, ABD büyükelçiliğine düzenlenen saldırı sonrası CIA ve FBI gibi kurumlar arasındaki mail trafiğini basına servis etti.
Haberin Öne Çıkanları
Obama baskı altında
Düzeltme yapılmış
Cumhuriyetçiler suçluyor

abd’de başkan barack obama yönetimi, libya’nın bingazi kentindeki konsolosluğa yönelik saldırının ardından hala baskı altında. beyaz saray, son olarak beklenmeyen bir adım atarak, olayın ardından yönetimin içinde yaşanan mail trafiğini deşifre etti. çarşamba günü medyaya dağıtılan 100 sayfa elektronik posta, cia ve fbi gibi kurumlar arasındaki yazışmaları içeriyor.
ancak deşifre edilen maillerde düzeltmeler yapıldığı ve el kaide örgütünün isminin silindiği görülüyor.
washington’da bulunan al jazeera muhabiri patty culhane’e göre, cumhuriyetçi parti, obama yönetiminin libya’daki saldırıları 'terörist' bir organizasyonla bağlantılandırmak istememesinin nedeninin siyasi olduğunu öne sürüyor.
bingazi saldırıları, abd’de geçen yıl 6 kasım'da yapılan başkanlık seçimi öncesinde demokrat parti’yi zor durumda bırakmıştı.
büyükelçi ölmüştü
11 eylül 2012’de gerçekleşen saldırıda, abd büyükelçisi chris stevens ve üç abd’li diplomat hayatını kaybetmişti.
saldırıdan beş gün sonra, abd'nin bm büyükelçisi susan rice, olayın, hz. muhammed'e hakaret eden film nedeniyle düzenlenen gösterilerin neticesinde meydana geldiğini ileri sürmüş, bu açıklama eleştirilere maruz kalmıştı.
kongre sorguya çekmişti
rice, dönemin cia başkanı michael morell ve dönemin dışişleri bakanı hillary clinton, kongre’nin karşısına çıkarak konuyla ilgili soruları yanıtlamıştı.
abd başkanı barack obama, ikinci dönem başkan seçimlesinin ardından, susan rice’ı dışişleri bakanlığına aday göstereceğini duyurmuş ancak cumhuriyetçiler rice’ın senatoda alacağı olası bir görevi bloke edecklerini bildirmişti. daha sonra rice, obama'dan kendisini bakanlığa aday göstermemesini istemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar