Türkiye
Binlerce sığınmacı sınırı geçti
Ceylanpınar'ın karşısında yer alan Suriye kenti Re'sul Ayn'daki çatışmalardan etkilenen sekiz binden fazla sivil, Türkiye'ye kaçtı.
Haberin Öne Çıkanları
Yaralılar hastanede
Subaylar Hatay'da
Uluslararası çaresizlik

suriye’nin kuzeybatısında ve türkiye sınırında yer alan re’sul ayn kasabasında ordu ile silahlı muhalifler arasındaki gerçekleşen şiddetli çatışmalar, bir günde yalnızca bir noktadan beş binden fazla sivilin sınırı geçmesine yol açtı. türkiye'deki sığınmacıların sayısı 113 bini bulurken, re'sul ayn'ın komşusu ceylanpınar'a isabet eden mermiler yedi kişiyi yaraladı.
perşembe gününden bu yana çarpışmalara sahne olan re'sul ayn'dan kaçan binlerce suriyeli'nin ilk adresi, kasabanın karşısındaki şanlıurfa'ya bağlı ceylanpınar ilçesi oldu. resmi kayıtlara göre bir günde ceylanpınar'a gelenlerin sayısı 2 bin 300. ilçede bulunan al jazeera muhabiri melis kobal, kayıtları devam edenlerle birlikte toplam sığınmacı sayısının beş bini geçeğini bildirdi.
sınırı geçmeyi başaranlar arasında çok sayıda yaralı suriyeli de bulunuyor. görgü tanıkları, yaralılar arasında bazı suriyeli askerlerin de bulunduğunu, askerlerin üzerlerinde kamuflajları ve yüzlerinde kar maskeleri ile getirildiğini belirtti.
ceylanpınar'daki bir diğer al jazeera muhabiri irfan bozan ise, re'sul ayn'daki şiddetli top atışı ve çatışma seslerinin sabah saatlerinde ceylanpınar'dan duyulduğunu aktardı. ilçedeki evlerin bahçelerine mermi düştüğü ve bazı evlerin duvarlarında da mermi izleri olduğu görüldü.
çatışmalarda ceylanpınar'daki evlere isabet eden mermiler dolayısıyla ilçede yedi kişi yaralandı. yaralılardan birinin durumu ciddiyetini koruyor.
gerginlik sebebiyle ilçede okullar cuma günü de tatil edilirken, yapılan anonslarla bölge sakinlerinin sınır bölgelerine gitmemeleri isteniyor.
bölgede neredeyse tek bir yerleşimmiş gibi birbirine yakın olan ceyalanpınar ile re'sul ayn'ı, aradaki tren yolu ayırıyor.
kızıltepe'de girişler durduruldu
mardin'in kızıltepe ilçesinde bulunan al jazeera muhabiri mahmut bozarslan'ın aktardığı bilgilere göre, türkiye'deki kamplarda yer kalmadığı için buradan mültecilerin girişine izin verilmiyor.
yalnızca türkiye vatandaşlarının içeri girişine izin verilirken, yeni bir halk evi ya da kamp kurulana kadar suriye vatandaşlarının geçişine müsaade edilmeyecek.
esed'den erdoğan'a suçlama
bu arada suriye devlet başkanı beşşar esed, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’ın suriye politikasını eleştirdi.
russia today televizyonuna konuşan esed, erdoğan’ı ‘kendini modern osmanlı sultanı sanmakla’ suçlarken, “bu durum sıfır sorun politikalarının, sıfır dost gerçekleğine dönüşmesine neden oldu” ifadesini kullandı.
iki ülke orduları arasında kurulacak ortak bir komisyonun, türkiye tarafında düşen bombaları soruşturması gerektiğini söyleyen esed, “türk tarafına ortak komisyon önerisi yaptık, kabul etmediler, biz birliklerimize türk tarafını hedef almaları emri vermedik” açıklamasını yaptı.
esed, türkiye ile bir savaş yaşanmasına ihtimal vermediğini ifade ederek, türk halkının da bunu istemediğini vurguladı.
ülkelerinde süren çatışmalar nedeniyle günde ortalama 3 bin suriyeli komşu ülke sınırlarına dayanıyor. türkiye, ürdün, lübnan ve irak’taki sığınmacı sayısı 350 binin üzerinde.

reuters, isyancıların fotoğrafını servis etti. [reuters]
şu ana kadar ordu da silahlı muhalifler de re’sul ayn’da kontrolü sağlayabilmiş değil. perşembe ve cuma günleri ordu birliklerinin ilçeyi kaybettiği duyurulsa da, bu haberler henüz doğrulanamadı.
reuters haber ajansı, ceylanpınar'dan çekilmiş, rejim güçleriyle çatışan özgür suriye ordusu (öso) mensuplarının fotoğrafını geçti.
kürtlerin yoğun olarak yaşadığı re’sul ayn’da şu ana kadarki çatışmalara pkk ya da pyd dahil olmadı. sosyalist eğilimleriyle bilinen salih müslim’in liderliğini yaptığı pyd, programı ve ilişkileri dolayısıyla pkk’ya yakın bir parti sayılıyor ve suriye’de kürtler için özerk yönetim talep ediyor.
şiddet sürüyor
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli sivil toplum örgütü insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 8000'i güvenlik gücü olmak üzere 35 bini geçti. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar