Ortadoğu
'Birlikler Halep'e kaydırılıyor'
Suriyeli muhalifler, rejimin kente çok sayıda asker sevk ettiğini, Şam'da ise isyancıların sığındığı Tel semtinin ateş altında olduğunu bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Pozisyonlarını terk ettiler'
Elçiler Katar'da
Lavrov ABD'yi eleştirdi


açıklamalara göre, patlamalar bölgede yaşayan sivillerde büyük paniğe neden olurken, çok sayıda aile evlerini terk ederek güvenli yerlere kaçtı.
top atışlarının yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı semtin yakınında konuşlanmış 216’ncı mekanize taburundan yapıldığı ifade ediliyor. görgü tanıkları, bölgede neredeyse dakikada bir top ateşinin duyulduğunu aktardı.
muhalif kaynaklar ek olarak, silahlı isyancıların şam’ın merkeziyle tel semti arasındaki hattı tutan güvenlik noktasını havaya uçurduğunu öne sürdü.
ingiliz reuters haber ajansına telefonda açıklama yapan rafi alam adlı aktivist, askeri helikopterlerin semtin üzerinde sürekli keşif uçuşu yaptığını belirtti. alam, şam’ın merkezinin yaklaşık sekiz kilometre kuzeyinde bulunan tel semtinin güvenli bir bölge olarak kabul edildiğini, bugüne kadar hums ve duma gibi kentlerden kaçan binlerce ailenin buraya yerleştiğini ifade etti.
tel, büyük çoğunlukla sünni müslümanların yaşadığı bir bölge. semt, geçen hafta hükümet üyelerinin öldürüldüğü bombalı saldırının ardından isyancıların eline geçmişti.
'suriye güvence verdi'
öte yandan, şam yönetiminin en önemli destekçisi rusya'nın dışişleri bakanı sergey lavrov, abd'nin suriye politikasının doğrudan terörizmi 'onayladığını' söyledi. lavrov'un açıklaması, rejimin davranışları ışığında isyancıların ülkedeki eylemlerinin 'anlaşılır' olduğunu söyleyen abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland'a yanıt niteliğinde.
nuland'ın açıklamasını 'kötü niyetli' olarak niteleyen rusya dışişleri bakanı, "bu, doğrudan terörizme destek vermektir. bunu ne şekilde anlamamız lazım?" ifadesini kullandı.
moskova'dan, suriye ordusunun sahip olduğu kimyasal silahlar ile de ilgili bir açıklama geldi. rusya dışişleri bakan yardımcısı gennady gatilov, rus resmi haber ajansı itar tass'a verdiği demeçte, suriye yönetiminin kimyasal silahların güvenliği konusunda 'tam garanti' verdiğini belirtti.
suriye yönetiminin yabancı ülkelerden saldırı olduğu takdirde kimyasal ve biyolojik silah kullanabileceğini açıklaması, özellikle abd ve israil'de tepkiyle karşılanmıştı. abd başkanı barack obama 'böyle bir trafik hatanın bedelinin ağır olacağını' belirtirken, israil hükemeti de söz konusu kimyasal silahların hizbullah'ın eline geçmesinin savaş nedeni sayılacağını açıklamıştı.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar