Haber

BM Gazze'ye yardımı askıya aldı

Örgüt, kesintilere öfkelenen halkın bir dağıtım merkezine saldırması üzerine, bölgeye yönelik yardımı tamamen askıya aldığını duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

BM 'garanti' istiyor

Nüfusun üçte ikisi yardıma muhtaç

Hamas: Kabul edilemez'

Yaklaşık 800 bin Gazzeli BM yardımına muhtaç konumda. [AA]

birleşmiş milletler (bm) öfkeli göstericilerin gazze'deki merkezlerinden birini basmasının ardından bölgeye yardımı askıya aldı. göstericiler, gazzelilere yardımın azaltılmasını protesto etmişlerdi.

bm filistinli mültecilere yardım kuruluşu (unrwa) başkanı robert turner ise perşembe günü yaptığı açıklamada, merkezlerinin basılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

turner, "olanlar, personelimiz ya da göstericilerin yaralanmasıyla sonuçlanabilirdi. tüm yardım dağıtım merkezleri, ilgili taraflar kuruluşun faaliyetlerinin rahatsız edilmeden sürdüreceği garantisi verene dek kapalı kalacak" dedi. turner ayrıca bölgede güvenlik yeniden sağlandıktan sonra gıda yardımını sürdüreceklerini belirtti.

gazze nüfusunun üçte ikisi (yaklaşık 800 bin kişi) bm yardımına muhtaç. örgütün yardımını askıya alması ise israil ve mısır'ın sınır kontrolleri nedeniyle zaten zor bir yaşam sürdüren gazzelilerin durumunu daha da güçleştirebilir.
 
hamas'tan tepki
 
öte yandan, gazze'de yönetimi elinde bulunduran hamas hareketi, kararı nedeniyle bm'yi eleştirdi.
 
hamas sözcüsü sabi ebu zuhri ise unrwa'ya karşı bütün şiddet olaylarını kınadıklarını ancak yardımın kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 
 
gazze güvenlik yetkilileriyse, saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. 

görüşmeler sonuçsuz

filistinliler, 1967'de israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin de dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. 
 
israil-filistin görüşmeleri, 2010'da batı şeria’da yahudi yerleşim birimleri inşasına yeniden başlanmasıyla çıkmaza girmişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;