Dünya

BM: Gıda fiyatları artacak

Artan talep nedeniyle gıda fiyatlarındaki istikrarsızlığın süreceği kaydeden BM, tarıma yatırım çağrısında bulundu.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

'İhracat yasağı' uyarısı

Yoksul ülkeler tehlikede

9 milyar nüfus

BM'nin hazırladığı rapora göre tarım yatırımlarının azalması, özellikle yoksul ülkelerde gıda krizine yol açabilir. [Reuters]

birleşmiş milletler (bm), gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artışın süreceği uyarısında bulundu. 

gıda istikrarsızlığıyla ilgili yıllık bir rapor yayımlayan bm'ye bağlı üç gıda ajansı, başta pirinç ve buğday olmak üzere önemli gıda ürünlerindeki istikrarsızlık ve fiyat artışının özellikle afrika'da ithalata bağlı yoksul ülkeleri etkileyeceği açıkladı.  

bm gıda ve tarım örgütü, dünya gıda programı ve uluslararası tarımsal kalkınma fonu tarafından hazırlanan ortak raporda, ülkelere kuraklık ya da diğer nedenlerden dolayı üretim düştüğünde ihracat yasağı gibi sert önlemler almamaları konusunda uyarılar yapıldı.  

tahıl fiyatlarında rekor düzeyde artışa neden olan ihracat kısıtlamaları, 2007-2008 yılları arasındaki bazı ülkeleri zor durumda bırakmıştı. bu dönemde afrika’da yetersiz beslenme oranı yüzde 8 oranında dikkat çekici bir artış göstermişti.

tarıma yatırım çağrısı

rapora göre gıda fiyatlarındaki dalgalanmanın en önemli nedeni, hızlı büyüyen ekonomilerdeki talebin tırmanması, dünya nüfusundaki artış, tarımın biyoyakıt üretiminden olumsuz etkilenmesi ve iklim değişikliği.   

hükümetleri tarım üretimleriyle ilgili bilgi paylaşımına çağıran bm, yoksul ülkelerdeki tarım sektöründe uzun vadeli yatırımların artırılması tavsiyesinde bulundu. bu yatırımların, çiftçilere artan talebi karşılamaları ve olası bir gıda kriziyle başa çıkabilmeleri için üretimi artırma olanağı sağlayacağı belirtildi.

tarıma yatırımın göz ardı edilmesi halinde gıda fiyatlarındaki istikrarsızlığın önlemeyeceği tespitine yer verilen raporda, bu durumun yoksul ülkelerdeki çiftçileri hem kısa hem de uzun vadede risk altında bırakacağı ifade edildi.

2050’de 9 milyar nüfus

rapordaki tahminler, bm’nin ‘milenyum kalkınma hedefleri’ arasında yer alan dünyadaki açlık sorunun 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltılması hedefini zorlaştırıyor.

dünya nüfusunun 2050'ye kadar 6,9 milyardan 9 milyara çıkacağı öngörüsü de gıda güvenliği konusunu gündemin ilk sıralarına taşıyor.

haziran ayında dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren, türkiye'nin de dahil olduğu g-20 grubu, küresel gıda stoklarını izlemek üzere şeffaf bir sistem kurulması, acil durumlar için stok yapılması ve kuraklık durumlarına karşı hızlı önlemler alabilen bir düzen geliştirilmesi konusunda anlaşmıştı.

rapor, hem tüketicinin hem de üreticinin yoksullaşmasına yol açan fiyat artışının kısa dönem sonuçlarının yanı sıra farklı şekilde kendini gösteren uzun vadeli sonuçları olabileceğinin de altını çiziyor. tarım arazilerinin ve hayvanlar gibi elzem olan üretim araçlarının satılması bu konuda örnek gösteriliyor. 

bm tarafından daha önce hazırlanan bir başka raporda gelecek 10 yılda tahıl fiyatlarının yüzde 20, et fiyatlarının ise yüzde 30 oranında artabileceğini tahmininde bulunulmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;