Libya'da İç Savaş

BM Libya temsilcisi Tobruk'ta

Çatışmaların hız kesmediği Libya'da BM Libya Özel Temsilcisi Bernadino Leon, ihtilaflı tarafların masaya oturmasını sağlamak üzere doğudaki Tobruk kentinde siyasilerle bir araya geldi.

Konular: Libya, Ortadoğu
Libya'da her biri diğerinin meşru olmadığını iddia eden iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet bulunmakta. [Fotoğraf: AFP-Getty]

bm libya özel temsilcisi bernadino leon, libya yüksek mahkemesi’nin feshettiği libya temsilciler meclisi'nin (ltm) toplandığı tobruk kentini ziyaret etti.

daha önce trablus'tak milli genel kongre'den (mgk) taraflarla bir araya gelen ve çatışmaların sürdüğü libya’da krizden çıkış yolunu arayan leon, tobruk'ta siyasi çözümün önemini vurguladı.

leon, iki karşıt parlamento ve hükümetin bulunduğu libya’da doğudaki tobruk parlamentosunun (ltm) başkanı akile salih ve söz konusu parlamentonun görevlendirdiği hükümetin dışişleri bakanı muhammed abdülaziz ile görüştü.

tartışmalı tarafların bir masaya oturtmasını sağlamayı amaçlayan leon, ‘libya’da askeri seçenek çok kötü’ diyerek uluslararası toplumun libya’nın siyasi diyalog yoluyla demokrasiye ve barışa ulaşması için tam destek verdiğini ifade etti.

libya'da müzakere başlatma çabaları

bm libya temsilciliği, eylül’ün sonlarında libya’nın güneyindeki gadamis kentinde ltm'de bulunan ve ltm'de seçildiği halde parlamentoyu boykot eden karşıt görüşlü milletvekillerini bir araya getirmişti. bm arabuluculuğuyla aralık ortalarında avcile kentinde düzenleneceği açıklanan görüşmelerin ikinci turu çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle ertelenmişti.

süresini doldurmasına rağmen trablus kentinde toplantılarını sürdüren milli genel kongre (mgk) sözcüsü ömer humeydan, mgk’nın müzakere görüşmelerini desteklediğini ancak düzenleneceği yerle ilgili itirazı olduğunu belirtmişti.

libya'nın komşuları mevcut krizin kendi ülkelerine sıçraması kaygısıyla sık sık bir araya gelerek libya krizinin olası çözümlerini görüşmüşlerdi. sonuncusu sudan’da düzenlenen libya komşuları konferanslarında siyasi çözüm için çağrı yapılmıştı.

cezayir de tartışmalı taraflar arasında arabuluculuk çabaları boşa çıkmıştı.

uluslararası toplum, libya’da tarafların siyasi çözüme yanaşmadıkları takdirde yaptırım uygulanmasının sinyalerini vermişti. abd ise bingazi’deki ensaru'ş şeria örgütü’nü 'terör' listesine aldıktan sonra yaptırım uygulamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;