1915 olayları

BM: 'Soykırım' demek için hukuki karar gerek

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırması için bir yasal mercinin bu tanımlamayı kabul eden hukuki karar vermesi gerektiğini ifade etti.

dujarric, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin, bm'nin 1915 olaylarını niçin ermeniler gibi 'soykırım' olarak tanımlamadığını sormaları üzerine, bm'nin bu tanımlamayı yapması için 'yasal bir mercinin' 1915 olaylarını bu şekilde nitelendirmesi gerektiğini vurguladı.

bu yasal mercilerin hangileri olabileceği konusunda açıklama yapmayan dujarric, bm'nin bu konudaki görüşlerini daha önce açıkladığını ve bunu değiştirmeyeceklerini de söyledi.

dujarric, konuya ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamada 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddiaları konusunda 'trajik olaylar' ve 'katliam suçları' ifadelerini kullanmıştı.

türkiye, 1915 olaylarının 24 nisan'daki 100'ncü yıldönümü öncesinde batı'dan gelen 'soykırım' kararlarıyla karşı karşıya. geçen hafta avrupa parlamentosu, osmanlı imparatorluğu'nun son döneminde yaşanan olayları, ermenilere yönelik 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını onaylamıştı. almanya ve avusturya parlamentolarının da bu hafta içerisinde benzer bir karar alması bekleniyor. 

cumhurbaşkanı erdoğan, avrupa parlamentosu'nun kararının yok hükmünde olduğunu söylemiş, hükümet de kararı reddettiğini bildirmişti. 

avrupa parlamentosu'ndan önce, katoliklerin ruhani lideri papa francis de, ermenistan cumhurbaşkanı'nın da katıldığı özel ayinde 1915 olaylarından 'soykırım' olarak söz etmişti. türkiye papa'nın bu sözlerine de sert tepki göstermişti. dışişleri'ne çağırılan vatikan'ın ankara büyükelçisi'ne papa'nın sözlerinin iki ülke ilişkilerinde 'güven sorunu' yarattığı bildirildi. türkiye'nin vatikan büyükelçisi mehmet paçacı da istişare için ankara'ya çağırıldı. 

gözler obama'da

ermenistan 100'üncü yılında desteğini genişletmeye çalışırken, gözler abd başkanı barack obama'nın 24 nisan'da yapacağı açıklamada. ancak obama'nın 'soykırım' demesi beklenmiyor. beyaz saray özel kalem müdürü mcdonough ve ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı rhodes’la bir araya gelen amerika ermeni ulusal komitesi, "mcdonough ve rhodes, obama'nın konuşmasında 'soykırım' tanımlaması yapmayacağını teyit etti" açıklaması yaptı. obama daha önceki açıklamalarında ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'meds yeghern' ifadesini kullanmıştı. 

1915 olayları
ermenistan ve özellikle abd ve fransa’da etkili olan ermeni diasporası, 1915 ile 1917 arasında osmanlı devleti’nin topraklarındaki ermenileri sistematik olarak öldürdüğünü iddia ediyor.
türkiye bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği tezini savunuyor. 
geçen sene 23 nisan'da, o dönemde başbakan olan recep tayyip erdoğan, 1915 olayları hakkında aralarında ermenice'nin de bulunduğu 9 dilde bir taziye mesajı yayınlamıştı. bu yıl da başbakan ahmet davutoğlu, 20 nisan'da yaptığı açıklamada "1915 yılında tehcir sırasında hayatını kaybeden osmanlı ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarının ve torunlarının acılarını paylaşıyoruz” dedi.
 
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;