Ortadoğu
BM umudunu kesti
Yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Genel Sekreter Ban, Suriye'de 22'inci ayına giren çatışmaların sonunu göremediklerini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
2012'yi değerlendirdi
Konsey'e uyarı
Yaralı bakan Beyrut'ta

bm genel sekreteri ban ki-moon, suriye'de 21 aydır devam eden şiddetin bitecek gibi görünmediğini söyledi. ban, 2012 yılını değerlendirmek için çarşamba günü yaptığı basın toplantısında, ülkedeki çatışmaların bitmesinde ve taraflar arasında siyasi diyaloğun başlamasından umutsuz olduğunu belirtti.
ban, "suriye 2012'ye çatışmalarla başladı, savaşla bitiriyor. gün geçtikçe ölü sayısı artıyor. aylar geçtikçe bölgesel ayrılmalar derinleşiyor" diye konuştu.
çatışmaları durdurmanın tek yolunun siyasi uzlaşmadan geçtiğini dile getiren ban, suriye konusundan bölünmüş halde olan bm güvenlik konseyi'ne birleşme ve ülkedeki iki tarafa siyasi bir yön verme uyarısında bulundu.
bm genel sekreteri siyasi işlerden sorumlu yardımcısı jeffrey feltman ise, hazırladığı bir raporda, 15 üyeli güvenlik konseyi'nin suriye'de mevcut durumun değişmesi için bir şey yapmaması halinde ülkenin yıkımın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
yaklaşık 1200 tanık ve kurbana dayanan raporda ayrıca suriye güçlerini ve onları destekleyen şebbiha milislerinin sünnilere saldırdığı öen sürülüyor. silahlı isyancıların da aleviler ve rejimi destekleyen katolik, ermeni ortodoks ve durzi azınlıkları hedef aldığı belirtiliyor.
raporda silahlı muhalefetteki değişimden de bahsediliyor. rapora göre, özgür suriye ordusu'na öso) katılım azaldı. kuzeyde savaşan nusra cephesi'nin ise etkisi artıyor. abd geçen ay radikal islamcı nusra cephesi adlı silahlı grubu geçen ay terör örgütleri listesine almıştı.
bm'nin üst düzey isimlerinin bu açıklamalarından birkaç gün önce suriye'den bir açıklama gelmişti. uzun zamandır kamuoyunda görülmeyen suriye devlet başkan yardımcısı faruk şara, ülkede iki tarafın da savaşı kazanamayacağını dile ifade etmişti.
yardım çağrısı
bu arada bm mülteciler yüksek komiserliği suriye'deki şiddetten kaçan sığınmacılar için 1,5 milyar dolar yardım çağrısı yaptı. bm, 2013'ün ilk yarısında yaklaşık 1 milyon suriyeli'nin komşu ülkelere sığınması bekleniyor. 523 binden fazla suriyeli halihazırda ürdün, irak, lübnan, türkiye ve mısır'a kaçtı. şiddetin tırmandığı yaz aylarından beri her gün 2 bin ile 3 bin arasında suriyeli ülkeden kaçıyor. 21 aylık ayaklanmada bir buçuk milyon suriyeli de ülke içinde evlerini terketmek zorunda kaldı.
'suriyeli bakan lübnan'da tedavi ediliyor'
öte yandan, geçen hafta şam'da meydana gelen bombalı saldırıda yaralanan suriye içişleri bakanı muhammed ibrahim şar'ın tedavi için lübnan'a götürüldüğü belirtildi.
isminin gizli tutulmasını isteyen lübanlı bir bakan, şar'ın çarşamba sabahı beyrut'a ulaştığını ve amerikan üniversitesi hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi. lübnanlı bakan, suriye mevkidaşının durumun iyi olduğunu ve kendisini havalimanında karşılayanlarla konuşabildiğini ifade etti.
şar, 12 aralık günü içişleri bakanlığı binasının önünde gerçekleştirilen intihar saldırısında yaralanmıştı. saldırıyı radikal islamcı, nusra cephesi üstlenmişti. suriyeli emniyet kaynaklarına göre şar, patlamada bulunduğu odanın tavanın çökmesi sonucu omzundan hafif yaralanmıştı.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü. insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar