Ortadoğu
BM’den Hula katliamına kınama
Örgütün yetkilileri, Suriye'de muhalif hareketin merkezlerinden olan kasabasında 32'si çocuk 92 kişinin öldürülmesine sert tepki gösterdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Şok edici bir ihlal'
'Gaddar bir suç'
'Suçlular cezalandırılmalı'

bm genel sekreteri ban ki-moon ve bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan, suriye'nin hula kasabasında 92 kişinin öldürülmesini kınayarak, olayı uluslararası hukukun ‘şok edici ve gaddar’ bir şekilde ihlali olarak niteledi.
bm sözcüsü martin nesirky yaptığı açıklamada, “ban ve annan, ülkedeki bm gözlemcileri tarafından teyit edilen olayı en sert şekilde kınıyor” ifadesini kullandı.
hula'da gözlenenin ‘ayırım yapmadan orantısız güç kullanılarak işlenmiş şok edici ve gaddar bir suç olduğunu’ söyleyen nesirky, “bu, uluslararası hukukun ve suriye hükümetinin halk üzerinde ağır silah kullanmayacağına ve her tür şiddeti durduracağına ilişkin sözlerinin ihlalidir” şeklinde konuştu.
bm sözcüsü, suç işleyenlerin de cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
suriye’deki bm gözlemci heyetinin başkanı robert mood, cuma günkü ordu baskınının 92 kurbanından 32’sinin, 10 yaşından genç çocuklar olduğunu duyurmuştu. mood, ülkede yaşanan 'ölümcül trajediyi en sert şekilde kınadığını', şiddete başvuranların daha fazla istikrarsızlığa neden olacağını ve ülkeyi iç savaşa sürükleyeceğini kaydetmişti.
hula, suriye’deki muhalif hareketin merkezlerinden biri olarak biliniyor.
öso’dan uyarı
öte yandan, suriye’deki muhaliflerden silahlı grup özgür suriye ordusu (öso), bm güvenlik konseyi'nin suriye'de sivillerin korunması için acil adımlar atması gerektiğini ifade ederken, aksi takdirde ateşkese uymasının mümkün olmadığını duyurdu. öso, “rejimin uyguladığı şiddete bm güvenlik konseyi tarafından hemen çözüm bulunmazsa, annan’ın arabuluculuğunda hazırlanmış olan plan cehenneme gidecek” ifadesini kullandı.
suriye ulusal konseyi (suk) ise hula'da ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğunu öne sürmüş, bm güvenlik konseyi’ni ‘katliam’ olarak değerlendirdiği ölümleri incelemek için acil olarak toplanmaya çağırmıştı.
suk bir başka açıklamasında da, saldırının emrinin şam yönetiminden geldiğini ve bunun rejimin destekçilerinin kendi inisiyatifleriyle hareket ettikleri bir saldırı olmadığını ifade etti.
diğer taraftan, internet üzerinden yayımlanan ve hula’daki saldırılar sonrasında çekildiği belirtilen amatör video görüntüleri, battaniyelere sarılmış onlarca cesedi gösterdi.
kofi annan mart ayında, suriye’deki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, ülkenin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.
uluslararası kuruluş, ateşkesi izlemek üzere suriye’ye gönderilmesi planlanan 300 silahsız bm gözlemcisinden 271’inin bölgede bulunduğunu duyurmuştu.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitmişti. yeni meclis de, aynı ay içinde göreve başlamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar