Dünya

BM'den K. Kore'ye yeni yaptırımlar

Güvenlik Konseyi, karar tasarısını, Pyongyang'ın saldırı tehdidinden sadece saatler sonra oybirliği ile kabul etti.

Haberin Öne Çıkanları

Güvenlik Konseyi toplanıyor

Af Örgütü'nden suçlama

Ordular alarmda

ABD ve Güney Kore'nin ortak tatbikatlarının durmasını isteyen Pyonyang, 1953 ateşkesini geçersiz sayabileceğini duyurdu. [AFP]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

bm güvenlik konseyi, kuzey kore'ye yönelik yaptırımları artıran karar tasarısını onayladı. oy birliği ile alınan karar, pyongyang'ın, söz konusu oylamayla ilgili olarak abd'ye nükleer saldırı tehdidinde bulunmasının hemen ardından geldi. 

geçtiğimiz ay üçüncü nükleer denemesini yapan kuzey kore, yaptırımlara tepkisini 'önleyici' nükleer saldırı düzenleyebileceğini ilan ederek gösterdi.

tehdit açıklaması, kuzey kore dışişleri bakanlığı tarafından yapıldı. abd’nin bir nükleer savaşın fitilini ateşlemek üzere olduğu belirtilen açıklamada, "kendi çıkarlarımızı korumak için önleyici bir nükleer saldırı yapma hakkımızı kullanabiliriz" ifadelerine yer verildi. 

son olarak bm diplomatları, abd ve pyongyang'ın müttefiki çin’in kuzey kore'ye yeni yaptırımlar konusunda uzlaştığını 5 mart salı günü duyurmuştu. bm diplomatları, çok sayıda kurum ve kişinin mal varlıklarının dondurulabileceğini söylemişti. yeni yaptırımlar, söz konusu kişilere seyahat yasağı da getirecek.

ordular alarma geçti

pyonyang yönetimi ise abd ve güney kore’nin ortaklaşa düzenlediği askeri tatbikatların durmasını talep ediyor. kuzey kore, tatbikatların sürmesi halinde güney kore ile 1953 yılında yapılan ateşkesi geçersiz sayacağı tehdidini savurmuştu.

açıklamanın ardından kuzey kore'de geniş çaplı askeri tatbikatlar başlamış, askerlerin görüntüleri ülkenin resmi haber ajansı aracılığıyla uluslararası medyaya servis edilmişti. 

1953 ateşkesi

kuzey kore ile güney kore arasındaki savaş 1950 ile 1953 yılları arasında gerçekleşmişti. savaş, abd ile müttefiklerinin ve çin’in müdahalesiyle uluslararası boyut kazanmıştı. kuzey ve güney kore, savaşı bir barış anlaşması yerine ateşkes anlaşması imzalanarak sona erdirmişti. bu nedenle tarafların savaş hali teknik olarak devam ediyor.

güney kore savunma bakanlığı da, kuzey’in bir süredir alışılmışın dışındaki askeri tatbikatlar ile ülke genelinde savaşa hazırlandığını öne sürmüştü.

kuzey kore, 2010 yılında güney’e bağlı yeonpyeong adası'na bomba atmış ve iki sivilin ölümüne neden olmuştu. pyonyang aynı yıl güney kore’ye ait bir donanma gemisini batırmakla ve 46 denizcinin ölümüne neden olmakla suçlanmıştı.

af örgütü: insanlık suçu işleniyor

diplomasi alanında tarafların birbirlerini suçladığı dönemde, kuzey kore’ye yönelik bir eleştiri de uluslararası af örgütü’nden geldi. örgüt, pyonyang yönetiminin siyasi tutukluların bulunduğu bir hapishanenin çevresinde güvenlik çemberi oluşturmasını ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirdi.

uydu görüntülerine göre, hapishane çevresinee son yedi yılda 20 kilometrelik tel örgü çekildi. örgüt, güvenlik çemberinin halkın seyahat özgürlüğünü de kısıtladığını belirtiyor.

üçüncü nükleer deneme

kuzey kore'nin abd ve bölge ülkeleriyle yaşadığı gerginlik, ülkenin roket ve nükleer denemeleri nedeniyle ortaya çıkıyor.

gerilim, özellikle pyonyang'ın 12 şubat’ta üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirmesinin arından arttı. pyonyang yönetimi, nükleer denemesini 'abd'nin tehditlerine ilk yanıt' olarak değerlendirmişti. abd, ab ve bm'nin aralarında bulunduğu batılı kurum ve ülkeler ise, pyonyang'ın bu eylemini sert şekilde eleştirmişti.

pyonyang, 2006 ve 2009 yıllarında da nükleer denemeler yapmıştı. 

kuzey kore'nin geçtiğimiz aralık ayında uzaya uydu göndermek amacıyla uzun menzilli roket fırlatması üzerine, bm uygulanan yaptırımları genişletmişti.

silah ve lüks ürünler yasak

bm güvenlik konseyi'nde alınan kararlarla, kuzey kore’ye nükleer teknolojiler ile füze teknolojilerinin ithalatı yasaklandı. ülkeye uygulanan silah ambargosunun yanı sıra lüks malların girişi de yasaklı.

ülkenin nükleer programıyla ilişkilendirilen, aralarında bankalar ve ticaret şirketlerinin de yer aldığı 17 kuzey kore kurumu ve dokuz kişi ise kara listede.

uzay programının barışçıl olduğunu savunan kuzey kore, abd’nin eleştirilerinin ise çifte standard olduğunu söylüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;