Dünya
BM'den sükunet çağrısı
BM, Türkiye'deki protesto ve eylemlerle ilgili olarak gösteri ve ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini bildirdi. Beyaz Saray ise farklılıkların diyalogla çözülmesi çağrısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
BM yakından izliyor
'Gösteriler barışçıl olmalı'
'Diyalog kurulmalı'

gezi parkı protestoları ve polisin taksim meydanı’na son müdahalesine bm ve abd’den tepki geldi.
bm, yaşanan olaylar konusunda hükümeti farklılıklara diyalog yolunda yaklaşma, demokratik devletin temel ilkeleri olan gösteri ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.
bm genel sekreteri ban ki moon'un sözcüsü martin nesirsky, new york 'taki bm genel merkezi'nde yaptığı günlük basın toplantısında, bir soruya verdiği yanıtta, ban ki moon'un türkiye'deki protesto eylemlerinde gösteri ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği yönündeki çağrısını duyurdu.
nesirsky, "genel sekreter sükunet çağrısı yapıyor. demokratik devletin temel ilkelerinden olan gösteri hakkı ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmeli. protestolar barışçıl olmalı" diye konuştu.
bm'nin türkiye'de bir gözlemcisi olmadığını da belirten martin nesirsky, ban'ın türkiye'de yaşana olayları yakından izlediği belirtti.
washington diyalog istedi
beyaz saray ise türkiye'nin bireyleri özgür ifade haklarını kullandıkları için cezalandırmasından endişe duyduğunu bildirdi. beyaz saray sözücüs caitlin hayden, washington'un hükümet ve protestocular arasındaki farklılıkları çözmek için diyaloğa başvurulması çağrısını aktardı.
hayden, "türkiye'deki olayları endişeyle izlemeyi sürdürüyoruz. hala ifade ve toplanma özgürlüğü ile barışçıl protesto hakkını savunuyoruz" ifadelerini kullandı. hayden, 'düşünce özgürlüğü, toplanma ve dernekleşme hakları, özgür ve bağımsız medyanın türkiye'nin istikrar, güvenlik ve refahının garantisi olacağına inanıyoruz. türkiye, abd'nin yakın dostu müttefikidir ve türk yetkililerin bu temel özgürlüklerden yana olmalarını umuyoruz' dedi.
polis meydana girdi
istanbul'un taksim meydanı'nda yer alan gezi parkı'nın yıkılmasına karşı çıkan göstericiler eylemlerini on altıncı güne taşırken salı günü polis taksim meydanı'na girmiş ve atatürk kültür merkezi'nde asılı bazı örgüt ve grupların bayrak ve afişlerini toplamıştı. bu sırada küçük gruplarla polis arasında çatışmalar yaşanmıştı.
polisin müdahalesi aralıklarla akşam saatlerine kadar sürmüş ve 20.15'te yine yoğunlaşmıştı. atılan gaz kapsüllerinin gezi parkı içine düşmesiyle gece saatlerinde parkta sık sık panik yaşanmış, çok sayıda yaralı revirlerde tedavi altına alınmış, ambulanslar harbiye tarafında hazır bekletilmişti.
iki hafta önce başlayan gezi parkı eylemleri kısa sürede 60'tan fazla ile yayılmış, olaylar sırasında biri polis üç kişi hayatını kaybetmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar