Türkiye
'Böcek'te karşılıklı itirazlar
Başbakanın ofisine dinleme cihazı koydukları iddia edilen polislerin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti. Şüpheli polisler de, soruşturmayı yürüten savcı ve polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

başbakan recep tayyip erdoğan'ın makam aracı ve çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 11 polis gözaltına alındı. polislerin altısı savcılıktan beşi adli kontrol şartıyla mahkemeden serbest kaldı.
savcılık mahkemenin serbest bırakma kararına itiraz ederken, beş polis de emniyet görevlileri ve savcı hakkında kötü muamele iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
anayasal düzene karşı işlenen suçları soruşturma bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısı durak çetin itirazında, şüpheliler ali özdoğan, sedat zavar, ahmet türer, enes çiğci ve ilker usta'nın tutuklanmasının koşullarının bulunduğunu savundu.
kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlaması
dilekçede, soruşturmada hukuka aykırılık yapıldığı, şüpheli ve avukatlarının aşağılayıcı ve haysiyet dışı muameleye tabi tutulduğu ileri sürüldü.
ayrıca soruşturmayı yürüten ilgili memur ve amirlerle cumhuriyet savcısı hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "işkence suçu", "görevi kötüye kullanma", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "hakaret" suçlarından cezalandırılması talep edildi.
dilekçenin birer örneğinin de hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk), cumhurbaşkanlığı devlet denetleme kurulu başkanlığı, avrupa konseyi işkenceyi önleme komitesi başkanlığı, dışişleri bakanlığı insan hakları daire başkanlığı, içişleri bakanlığı teftiş kurulu başkanlığı, emniyet genel müdürlüğü teftiş kurulu başkanlığı, türkiye barolar birliği başkanlığı ve ankara barosu'na gönderildiği bildirildi.
“maddi bir delil yok”
suç duyurusunda bulunduktan sonra adiye önünde gazetecilere açıklama yapan avukat mehmet sürer, gözaltına alınan şüphelilerin tamamının serbest bırakıldığını hatırlatarak, cumhuriyet savcısının buna itiraz etmesini beklediklerini söyledi.
dosya içerisinde şüphelilerin suçu işlediklerine dair maddi bir delil bulunmadığını savunan sürer şunları söyledi:
"yürütmenin başı olan başbakanımızın evinin bu şekilde usulsüz ve yasalara aykırı bir şekilde dinleme cihazları konularak, devletin aleyhine bu şekilde bir cürmün işlenmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. dolayısıyla da bunu yapan kişi ve kişilerin gerçek anlamda ortaya çıkartılmasını biz de canı gönülden istiyoruz."
erdoğan bırakılmalarını eleştirmişti
başbakan erdoğan, avrupa seyahati sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada söz konusu polislerin serbest bırakılmasını eleştirmiş ve bu davanın takipçisi olacağını şu sözlerle ifade etmişti;
“ergenekon, balyoz. herkes peşpeşe çıkarıldı. asıl manidar olan başbakanlığı dinleyenler, böcek koyanlar, teftiş kurulu’nun çok ciddi tespitlerine rağmen serbest bırakıldı. kimi savcılıkta, kimi mahkemeler tarafından. 17 aralık darbe girişimi bitmedi, 25 aralık teşebbüsü bitmedi. başbakanı dinleyenler, ofisine böcek koyanlar bırakılıyor. burada paralel yargı yoksa, nerede var? ama bu iş burada bitmez. haklarımı sonuna kadar kullanacağım. başbakanlığı dinlemenin, başbakanın ofisine böcek koymanın bir bedeli olmalı. olmazsa herkes için felaket olur."
kaynak: dha
Yorumlar