Afrika
Boko Haram 20 kadın kaçırdı
Nijerya’nın kuzeydoğusunda kaçırdığı 200’den fazla kız çocuğunu bırakmaya yanaşmayan Boko Haram örgütü 20 kadın kaçırdı. Örgüte uluslararası tepkiler yağarken Türkiye de Boko Haram’ı terör listesine aldı.

nijerya’da ismi ‘batı tarzı eğitim haramdır’ anlamına gelen silahlı boko haram örgütü, 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırdığı kasabanın 8 km uzağında bu kez 20 kadın kaçırdı
garkik fulani köyünde 7 haziran cumartesi günü sabah erken saatlerde ağır silahlarla giren boko haram üyeleri kadınları zorla alıkoydu.
cumartesi günü sabah erken saatlerde kaçırıldıkları açıklanan kadınların nerede olduğu bilinmiyor.
aileleri de kadınlardan haber alabilmiş değil.
'30-40 sığır fidye'
köylülerden biri “daha önce de kadınları kaçırdılar. geliyorlar, genç kadınları arabalarına bindiriyorlar. 30-40 sığır verince kadınları bırakıyorlar” dedi.
nijerya’nın kuzeyinde şeriatla yönetilen bir devlet kurmak isteyen boko haram, 14 nisan’da 200’den fazla kız çocuğunu kaçırınca dünya çapında büyük tepki topladı.
sosyal medyada kız öğrencilerin bırakılması için kampanyalar düzenlendi. abd, ingiltere ve fransa, nijerya hükümetine kız öğrencilerin kurtarılması için askeri destek önerdi.
boko haram ise hapisteki üyeleri bırakılmadan öğrencileri bırakmayacağını açıkladı.
türkiye 'terör listesi'ne aldı
türkiye, boko haram’ı terör listesine aldı. resmi gazete’de yayınlanan bakanlar kurulu kararında "el kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar" listesine nijerya'da faaliyet gösteren boko haram da eklendi.
‘terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanun'un 5. maddesi gereğince bakanlar kurulu kararına karşı 60 gün içinde danıştay'da dava açılabilecek.
örgütün türkiye'deki malvarlığının dondurulması kararlaştırıldı.
Yorumlar