Brezilya
Brezilya ekonomisi durgunluğa girdi
Brezilya’da yılın ilk yarısında yatırımların hızla azalması ve Dünya Kupası ev sahipliği nedeniyle ekonomik faaliyetlerin kısıtlanması, piyasalarda durgunluğa neden oldu. Ekim'de seçime girecek Başkan Rousseff'in işi zor.

ekonomik durgunluğun, ekim ayındaki seçimde yeniden adaylığını koyacak olan brezilya devlet başkanı dilma rousseff’in seçim kampanyasına olumsuz etki etmesi bekleniyor.
latin amerika’nın en büyük ekonomisine sahip olan brezilya, rousseff’in politikalarının iş dünyasında ve yatırımcılarda piyasaya güveni sarsması nedeniyle son üç yılda durağan büyüme yaşadı.
yılın ikinci çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla’nın (gsyih) ilk çeyreğe göre 0,6 oranında azalması ve üçüncü çeyrek tahminlerinin de 0,2 azalma olarak görülmesi, ekonomide durgunluğa girildiğini işaret ediyor.
brezilya’nın 2008 küresel krizinden bu yana ilk kez ekonomik durgunluğa girmesi, 5 ekim’deki seçimler öncesi rousseff’in anketlerde ikinci turda rakibi marina silva’nın gerisine düşmesine neden oldu.
suçlu dünya kupası değil
rousseff’in selefi lula da silva zamanında 2003-2010 arası brezilya ekonomisi ortalama yüzde 4 büyümüştü. rousseff döneminde ise bu oran yüzde 2’den az oldu.
rousseff’in seçim kampanyası ekibi, sosyal medya üzerinden yılın ikinci yarısında ekonomide düzelme sözü verse de, yüzde 5,3 azalan yatırımlarla brezilya ekonomisi 2009’dan bu yana en kötü günlerini yaşıyor.
2014 dünya kupası’na ev sahipliği yapan ülkede, haziran ve temmuz ayları boyunca pek çok şehirde trafik nedeniyle maç günleri tatil ilan edildi. bazı fabrikalar da protestolar yaşanacağı tahminiyle üretimi durdurdu.
ancak ekonomistlere göre yaşanan sorunların kaynağı dünya kupası gibi geçici maliyetler değil. asıl sorunun rousseff’in vergi politikası olduğunu söyleyen uzmanlar, şili ve kolombiya gibi ticarete daha fazla önem veren diğer latin amerika ülkelerinin durumunun iyi olduğuna dikkat çekiyor.
reform şart
ekim ayındaki seçimde ülkenin başına gelecek kişinin mutlaka köklü reformlar yapması gerektiğini belirten kredi derecelendirme kuruluşu fitch, “orta vadeli ekonomik durum büyük ölçüde yeni yönetimin aşılayacağı güvene bağlı” açıklamasını yaptı.
kredi derecelendirme kuruluşu standard & poor's'a göre ise, ülkedeki bütçe açığı vergi gelirlerini düşürdü ve kredi edinilmesi güçleşti.
merkez bankası da bu yılbaşında enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltti. bu nedenle de ikinci yarıdaki ekonomik durgunluk yaşandı.
kaynak: reuters
Yorumlar