Suriye'de iç savaş

Brüksel'de 'güvenli bölge' görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü. Ortak basın açıklamasında Suriye'de güvenli bölge ve Rusya'nın hava sahası ihlali gündeme geldi. PYD'nin IŞİD'le mücadele ederek meşruiyet kazanamayacağını söyleyen Erdoğan, "PYD de PKK gibi terör örgütüdür" dedi.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan brüksel'deki temasları kapsamında avrupa birliği konseyi başkanı donald tusk ile bir araya geldi. görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.

“avrupa birliği, türkiye ile tüm meseleleri görüşmeye hazırdır. suriye’de muhtemel bir güvenli bölge konusunu da konuştuk” diyen tusk şöyle devam etti:

"türkiye'nin de harekete geçmeye hazır olması lazım. yüz binlerce kişi türkiye üzerinden avrupa'ya gelişlerinin sona erdirilmesi gerekiyor. bunu tek başımıza yapamayız, birlikte yapabiliriz. bu karşılıklı çalışma hem ab'ye hem türkiye'ye yarayacaktır. daeş'e karşı mücadele konusunda hemfikiriz.

sayın cumhurbaşkanı rusya'nın türkiye hava sahasını ihlalleri konusunda benimle bazı bilgileri paylaştı, bu son derece endişe verici bir durum. kıbrıs meselesinin çözümü konusunda işbirliği ve desteğe her an hazır olduğumuzun altını çizdik."

erdoğan: pyd de pkk ile aynıdır

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan da türkiye’nin mülteciler konusunda hiçbir ayrım gözetmediğini hatırlatarak, avrupa’nın tamamında sadece 250 bin mülteci olduğunu hatırlattı. türkiye’nin mücadelesinin belli bir etnik gruba ya da kimliğe yönelik olmadığını söyleyen erdoğan, şöyle devam etti:

“mücadelemizin hedefi kürt vatandaşlarımızın hayatına kasteden eli kanlı terör örgütünün belini kırmaktır. şu bilinmeli: mülteci krizinin sebebi suriye'deki savaş ve adeta devlet terörü estiren esad rejimidir. mülteci sorununu engellemek için üç önemli adım atılmalı. biri eğit donat, ikincisi terörden arındırılmış bölge ilanı ve üçüncüsü de uçuşa yasak bölgenin ilanıdır.”

“teröre karşı ortak mücadeleyi tereddütsüz sürdürmemiz lazım” diyen cumhurbaşkanı, “türkiye bu hususta kararlıdır. pyd'nin suriye'de daeş ile savaş kisvesi altında meşruiyet kazanma çabalarına fırsat verilmemelidir. pyd de pkk gibi terör örgütüdür ve beraber çalışmaktadır. bu noktada iyi terörist, kötü terörist olamaz. daeş de, pkk da, pyd de terör örgütüdür" dedi.

cumhurbaşkanı, “avrupalı dostlarımızdan bu konuda aynı hassasiyeti göstermelerini tüm kalbimle temenni ediyorum” dedi.

rusya: uçuşa yasak bölgeye karşıyız

rusya'nın interfax haber ajansına konuşan rusya dışişleri bakan yardımcısı mikhail bogdanov, "tabii ki suriye'de uçuşa yasak bölge fikrine karşıyız. bu ülkenin egemenlik haklarına saygı duymak zorundayız" dedi.

kaynak: reuters, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;