Sağlık

Bugün Dünya Kanser Günü

BM, dünya genelinde hastalığa yakalananların 20 yılda 22 milyona, kanser ölümlerinin de 13 milyona yükseleceğini bildiriyor.

Konular: Kanser

Haberin Öne Çıkanları

Akciğer birinci sırada

'Kanser ölüm değil'

'Terapi gerekli'

Türkiye Psikiyatri Derneği, kanser tedavisinde hastaların psikiyatrik destek almalarının önemli olduğunu belirtti. [Getty]

bm dünya sağlık örgütü'nün (who) uluslararası kanser araştırmaları ajansı'nın 40'tan fazla ülkedeki 250 bilim adamıyla yaptığı araştırma, kansere yakalananların hızla arttığını ortaya koyuyor. 

dünya kanser raporu 2014'teki verilere göre, dünya genelinde hastalığa yakalanma sayısı 20 yılda yaklaşık iki kat artarak yıllık 22 milyona, kanser nedeniyle ölüm sayısı da yıllık 13 milyona ulaşacacak.

rapora göre, 2012 yılında en fazla akciğer, göğüs ve kalın bağırsak kanseri tanıları konuldu.

kanserden ölüm oranlarında da birinci sırada akciğer kanseri geliyor.  2010 yılında kanserin dünya genelindeki maliyeti 1.16 trilyon dolar oldu. 

yarısı hastalığı yeniyor

kanser tedavilerinin gittikçe yükselen maliyeti nedeniyle tedavi masraflarının ekonomiler üzerinde büyük yük oluşturmasını ve yoksul ülkelerdeki hastaların tanı ve tedavi imkanlarına ulaşımını olumsuz etkiliyor. ancak doğru ve zamanında tedavi gerçekleştiği takdirde ölümlerin önüne geçilebiliyor. 

türk kanser araştırma ve savaş kurumu derneği, türkiye'de kanser hastası olmanın kesinlikle ölümle sonuçlandığı gibi yanlış bir bilinç olduğuna değiniyor.

dernek, son beş yıl içerisinde hastalığı geçiren bireyler arasında hayatta kalma oranının yüzde 50'nin üzerine çıktığını açıklıyor.

'psikoloji önemli'

türkiye psikiyatri derneği, kanser tedavisinde hastaların psikiyatrik destek almalarının önemli olduğunu belirtti.

2025 yılında yaklaşık 19 milyon yeni kanser vakasının olacağının tahmin edildiğin bildiren dernek, "türkiye'de ise kanser hastalarının her geçen yıl arttığı, kanserin tanı ve tedavi süreci sırasında psikiyatrik sorunların sık olarak ortaya çıktığı ve eşlik eden psikiyatrik sorunların çeşitli nedenlerle kanser seyrini olumsuz etkileyebilir" diye bildirdi. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;