Balkanlar

Bulgaristan'da koalisyon çıkmazı

Ülkede hiçbir partinin, seçimlerden birinci çıkan merkez sağdan GERB ile ortaklığa yanaşmaması kriz yaşanmasına sebep oldu.

Konular: Bulgaristan

Haberin Öne Çıkanları

Milliyetçiler kararlı

Yeniden seçim ihtimali

En fakir AB üyesi

GERB lideri Borisov'un (ortada) başarısız olması halinde hükümeti kurma görevi ikinci parti BSP'ye verilecek. [Reuters]

Meclis dağılımı

sonuçlara göre, 240 üyeli mecliste gerb  98 sandalye kazanırken,  sosyalist parti (bsp) 86 , çoğunluğu türklerden oluşan hak ve özgürlükler hareketi (höh) 33,  milliyetçi ataka partisi  ise 23 milletvekiline sahip durumda. koalisyonun kurulması için 121 milletvekili gerekiyor.

bulgaristan’da genel seçimlerin ardından koaliyon hükümetinin kurulması için başlatılan süreçte tıkanıklık yaşanıyor.

hiçbir partinin tek başına iktidar olmaya yetecek oyu alamadığı seçimlerin galibi olan avrupalı gelişim taraftarı vatandaşlar (gerb), koalisyon ortağı bulmakta sıkıntı çekiyor.

seçim sonrasında dört parti meclise girerken, gerb’in lideri boyko borisov’un, ikinci olan sosyalist parti bsp ile yaşadığı kutuplaşmanın yanında çoğunluğunu türklerin oluşturduğu hak ve özgürlükler hareketi (höh) ile de ilişkileri oldukça kötü.

sosyalistlerle höh koalisyon kurmak istiyor ancak iki partinin sandalye sayısı  yeterli değil. höh ile milliyetçi ataka’nın bir araya gelmesi ise neredeyse imkansız görünüyor.

milliyetçiler ısrarlı

gerb ve ataka'nın toplam milletvekili sayısı gerekli salt çoğunluğu birebir yakalıyor ancak bu formülün önündeki en büyük engel olarak ataka lideri volen siderov'un katı ve uygulanması oldukça zor olan talepleri geliyor.

siderov, başbakanlık koltuğunu talep ederek 'başkalarının programını değil kendi programını uygulayacağını' vurguluyor.

aşırı sağcı lider iktidar olması halinde, ülkede 120 euro olan asgari ücreti 500 euroya çıkaracağını, yabancı sermayenin elindeki tüm büyük işletmeleri devletleştireceğini duyurmuştu.

'yeniden seçim' ihtimali

gerb lideri borisov'un başarısız olması halinde hükümeti kurma görevi en fazla oyu alan ikinci parti bsp'ye verilecek.

Yolsuzluk algısında ikinci

uluslararası şeffaflık örgütü'nün, vatandaşlar tarafından var olduğu düşünülen yolsuzluk seviyesini ölçen  2012 yılı yolsuzluk algısı endeksine göre, bulgaristan 36 puanla, yunanistan'ın ardından en kötü durumdaki ab üyesi konumunda yer alıyor.

partilerin anlaşamaması durumunda ise ülke yeniden seçime gidecek.

borisov liderliğindeki hükümet, alınan tasarruf tedbirleri ve artan elektrik enerji fiyatlarına halkın gösterdiği tepki nedeniyle şubat ayında istifa etmişti. bunun üzerine cumhurbaşkanı rosen plevneliev parlamentoyu feshederek, erken seçimlere gitmek üzere geçici kabineyi kurmuştu.

en fakir ab üyesi

dünya bankası verilerine göre, 2011'de bulgaristan'ın satın alma paritesine göre kişi başına gsyih seviyesi 14.825 dolardı.

bu veri, ab üyesi 27 ülkenin ortalamasının yüzde 46’sına tekabül ederek, blok bünyesinde son sırada yer aldı. ab istatistik kurumu eurostat'ın dönemsel olarak düzetilmiş aralık 2012 verilerine göre, bulgaristan'daki işsizlik, yüzde 12,3 ile ab ortalamasının üzerinde bulunuyor.

aynı kurum, ülkenin satın alma paritesine göre aylık asgari ücret düzeyinin ocak 2013'te 321 euro ile romanya'nın ardından ikinci sırada olduğunu belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;