Cezayir

Buteflika karşıtlarına müdahale

Cezayir’de 17 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine yeniden aday olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika karşıtı gösterilerde onlarca kişi gözaltına alındı.

Konular: Ortadoğu, Cezayir
Cezayir polisi, Buteflika karşıtı göstericileri yaka paça gözaltına aldı. [AFP]

başkent cezayir'de gösteriyi kuşatan yaklaşık 300 polis göstericilere müdahale etti.

bölgedeki al jazeera muhabiri gösterilerin yapıldığı alana birçok güvenlik görevlisinin de sivil kıyafetlerle gittiğini belirtti.

al jazeera kaynaklarına göre, başkentteki gösteri, ülkede buteflika'ya karşı düzenlenen ikinci büyük gösteri.

bugün düzenlenen gösteriye katılım, geçtiğimiz hafta düzenlenen gösteriden daha yoğun olurken, güvenlik önlemleri de sıkılaştırıldı.

gözaltına alınanlar arasında 1992 ile 2002 yılları arasında yaklaşık 200 bin kişinin öldüğü iç savaşta kaybolan binlerce kişi ile ilgili gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışan "s.o.s kayıplar” derneği üyesi hasan ferhati de vardı.

gösteriye buteflika adaylığını açıkladıktan sonra cumhurbaşkanı adaylığını çeken yeni nesil partisi başkanı cilali süfyan da katıldı.

"bıktık, yeter"

afp'ye konuşan süfyan, “ölüm kalım savaşı veren bu adamdan bıktık artık, onu çevreleyen çeteden bıktık” ifadelerini kullandı. cilali, bu durumun artık değişmesi ve halkın söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

aralarında çok sayıda hukukçu, gazeteci ve doktorun da bulunduğu göstericiler hareketlerine “berekat” (yeter) adını verdi.

polis geçen cumartesi günü yapılan gösteriyi sert müdahaleyle dağıtmış, aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok göstericiyi gözaltına almıştı.

1999’dan beri cumhurbaşkanı olan ve sağlık sorunları bulunan 77 yaşındaki abdülaziz buteflika 4 mart salı günü dördüncü dönem için aday olduğunu açıklamıştı.

ülkede, müslüman kardeşler teşkilatına yakın toplumsal barış hareketi partisi, nahda hareketi, adalet ve kalkınma cephesi ile laik kültür ve demokrasi için birlik partisi ve sol eğilimli sosyalist güçler cephesi seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;