Cezayir

Buteflika yeniden aday

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika 17 Nisan’da yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını resmen açıkladı. Muhalefet ise seçimleri boykot edeceğini duyurdu.

Konular: Ortadoğu, Cezayir
Sağlık sorunları bulunan Buteflika dördüncü kez cumhurbaşkanı adayı. [AP]

cezayir devlet televizyonu, anayasa mahkemesi başkanı murad medelsi’ye dördüncü dönem adaylık başvurusunu sunan buteflika’nın mayıs 2012’den bu yana ilk defa konuşmasını yayınladı. ancak konuşmada sağlık sorunları yaşayan buteflika’yı ayakta gösteren görüntüler yer almadı. 

buteflika, medelsi’ye hitaben yaptığı konuşmasında, “öncelikle sana selam vermeye, aynı zamanda da anayasa ve seçim kanununa göre adaylık dosyamı sunmaya geldim” dedi.

cezayir anayasası’nın 74. maddesine göre cumhurbaşkanlığı için dönem sınırlaması bulunmuyor. 

buteflika mayıs 2012’den beri hiçbir konuşma yapmamıştı.

2013’un temmuz ayında fransa’da tedavi gördükten sonra ülkeye dönen buteflika, bakanlar kurulunun yaptığı iki toplantının dışında başka bir toplantıya da katılmamıştı.

şubat sonlarında açıklama yapan başbakan abdulmalik sellal, buteflika’nın cumhurbaşkanı adayı olacağını ilan etmiş ve 90’lı yıllarda ülkede yaşanan iç savaşı sona erdirmeye yardımcı olan buteflika’dan başkasının da ülkeyi istikrarlı bir şekilde yönetemeyecğini belirtmişti.     

muhalefetten tepki ve boykot

cezayir muhalefeti ise tepki göstererek, buteflika’nın 77 yaşında olduğunu, dolayısıyla artık cumhurbaşkanlığı görevini yerine getiremeyeceğini belirtti.

sağlık sorunları bulunan buteflika’nın aday olacağına dair haberlerin yayılması üzerine ülkede 18 parti başkanı istifa ettiklerini açıklamıştı.

ülkede, müslüman kardeşler teşkilatına yakın toplumsal barış hareketi partisi, nahda hareketi, adalet ve kalkınma cephesi ile laik kültür ve demokrasi için birlik partisi ve sol eğilimli sosyalist güçler cephesi seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.

buteflika’dan önce adaylığını açıklayan diğer dört aday ise şunlar: işçi partisi genel başkanı luveyza hanun, cezayir ulusal cephe başkanı musa tevati, müstakbel cephe başkanı abdülaziz bel’id ve cezayir toplumu partisi genel başkanı ali zagdud.

77 yaşında olan buteflika 27 nisan 1999’dan beri cezayir cumhurbaşkanı. buteflika yeniden seçilirse dördüncü kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş olacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;