Çevre

Buzullarda plastik alarmı

ABD’de yürütülen bir araştırmaya göre Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesiyle okyanusa bir trilyon plastik parçası yayılacak. Kutuplarda ölü bulunan on binlerce Albatros kuşunun vücutlarında plastik parçaları bulundu.

Konular: Çevre
2008'de Londra'nın Regent Kanalı'nda çekilen bir kare. [Fotoğraf: Gettyimages]

amerika birleşik devletleri’ndeki (abd) dartmouth üniversitesi bilim adamları kutupların karşı karşıya kalacağı bir tehlikeyi açıkladı.

üniversite’den açıklanan rapora göre insanların attığı yaklaşık bir trilyon plastik parçası, buzullara gömülü halde bulunuyor. bu, bir metreküp buzda 38 ile 234 arasında değişen sayıda plastik olduğu anlamına geliyor.

bilim adamları gelecek on yılda 2 bin trilyon metreküp buzulun eriyeceğini tahmin ediyor.

buzulların erimesi halinde okyanusa yayılacak olan plastikler, dünyanın en büyük çöp yığını olan büyük pasifik çöp yaması’ndan iki kat daha geniş bir alanı kaplayacak.

abd’nin teksas eyaleti büyüklüğünde olduğu tahmin edilen büyük pasifik çöp yaması, pasifik okyanusu’ndaki akıntıların zamanla biraraya getirdiği plastik maddeler, kimyasal çamur ve diğer kalıntılardan oluşuyor.

on binlerce albatros öldü

“dünyanın geleceği” adlı dergide yayınlanan raporun bulguları alarm niteliğinde.

uzmanlar, doğada bulunan plastik maddelerin en küçük parçaları olan mikro plastiklerin su yüzeyi üzerinde kaldığını ve bunun deniz canlıları için tehlike oluşturduğunu söylüyor.

bu durum besin zincirini bozarak deniz hayatını tehlikeye sokuyor.

kutuplarda ölü bulunan on binlerce albatros kuşunun vücutlarında plastik parçaları bulundu.

yılda 230 milyon ton plastik

insan ürünü olan plastikler, kozmetik, temizlik, tekstil ürünlerinin artıklarıyla doğaya taşınıyor. nehirler, kanalizasyon suları ve sahil kenarındaki çöplerle bu artıklar denizlere ulaşıyor.

bazı plastik maddeler manyetik bir alan oluşturabildiğinden diğer birçok atığı da kendilerine çekerek daha büyük kirlilik yaratabiliyor.

dünyada 1940’larda başlayan plastik üretimi, 2009 yılına gelindiğinde yılda ortalama 230 milyon tona ulaşmıştı. yani, her iki saniyede bir, çift katlı otobüs ağırlığında plastik üretiliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;