2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Çankaya için ilk sandık

Türkiye, tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başında. Çankaya için üç aday yarışıyor.

Seçim propagandası ve yasakları da perşembe gününden itibaren uygulamada olacak. [Fotoğraf: AA]

2007 yılında anayasa değişikliği için yapılan referandum sonucu gerçekleşen değişiklikle, türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını halk oylamasıyla seçiyor. 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanabilecek.

başbakan recep tayyip erdoğan, chp ve mhp'nin desteğiyle yola çıkan ekmeleddin ihsanoğlu ve hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş'ın yarıştığı seçimde, vatandaşlar tc kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabiliyor. bu seçimde ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alıyor. ysk'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında erdoğan, ikinci sırasında demirtaş, üçüncü sırasında ihsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.

yurtdışında yaşayanlar da bulundukları ülkelerde oylarını kullandı. vatandaşların kullandığı ve uçaklarla ankara'ya getirilen oylar, türkiye'deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak.

askeri konvoya mayınlı saldırı

van'da seçim güvenliği için giden ve içerisinde 15 askerin bulunduğu 3 araçlık konvoya mayınlı saldırı düzenlendi. mayın, saray ilçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki öranburç ve çaybağı mahalleleri arasındaki yolda patladı. patlamanın araçların geçişinin hemen ardından gerçekleşmesi nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. 

diyarbakır'da da bazı yerleşim yerlerine güvenlik gerekçesiyle seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulası bulunan torbalar helikopterle taşındı. seçim görevlileri ve oy pusulaları, helikopterle lice'nin kayacık, hani'nin topçular ve dicle'nin kurşunlu mahallesine götürüldü. görevlilerin, yapılacak oy kullanma işlemi sonrasında helikopterle alınıp ilçe merkezlerindeki ilçe seçim kurulu başkanlığına bırakılacağı bildirildi.

tüm türkiye'de aynı saatlerde oy kullanılıyor

ysk bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. bu kapsamda tüm türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. her seçmen hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanabiliyor.

ikinci tur olursa tarih 24 ağustos

seçimde geçerli oyların çoğunluğunu (yüzde 50+1 oy) alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. cumhurbaşkanı geçici sonuçları ysk tarafından 11 ağustos'ta, kesin sonuçlar ise 15 ağustos'ta ilan edilecek. ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tura geçilecek.

ikinci tur yurtdışında 17 ağustos'ta başlayacak. yurtdışında oy verme işlemi 20 ağustos'ta sona erecek. yurtiçinde ise 24 ağustos’ta ikinci oylama yapılacak. bu oylamaya, ilk tur yarışında en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. 

cumhurbaşkanı abdullah gül'ün görev süresi ise 28 ağustos’ta dolacak. 

seçim yasakları 

seçim günü veya ikinci oylamaya kalması durumunda 24 ağustos 2014 pazar günü, yüksek seçim kurulu'nun kararı gereğince sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar alkollü içki satılması, içkili yerlerde, umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak. oy verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilecek. kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dâhil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. ayrıca emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

ayrıca pazar günü saat 18.00'e kadar televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak ysk'nın gerek görmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.seçim yasaklarına uymayanlar hakkında kanuni işlem yapılacak.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;