Afrika

Cezayir: 37 yabancı rehine öldü

Başbakan Sellal, doğalgaz tesisindeki operasyonda bir Cezayirli ile birlikte sekiz ülkenin vatandaşlarının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Basın toplantısı düzenledi

Japonya doğruladı

Kayıplar aranıyor

Cezayir birliklerinin operasyonunun ardından kurtarılan rehineler minibüslerle tesisten çıkarıldı. [AFP]

cezayir ordusunun, islamcı militanlarca işgal edilen bir doğalgaz tesisine düzenlediği operasyonda toplam 38 kişinin öldüğü açıklandı. cezayir başbakanı abdülmalik sellal, hayatını kaybedenlerden 37'sinin yabancı, birinin ise cezayirli bir işçi olduğunu söyledi. 

pazartesi günü başkent cezayir'de bir basın toplantısı düzenleyen sellal, hayatını kaybeden yabancı rehinelerin sekiz farklı ülkeden olduğunu belirtti.

sellal'in yaptığı açıklamaya göre, doğalgaz tesisini işgal eden militanlardan 32'si, mali'nin kuzeyinden cezayir'e geldi. militanlardan 29'u operasyonda öldürüldü, üçü ise sağ olarak ele geçirildi.

operasyonda ölenlerden bazılarının kimliğinin henüz tespit edilemediğini belirten sellal, beş kişinin de halen kayıp olduğunu aktardı. 

cezayir'de hayatını kaybeden rehineler arasında abd, kolombiya, romanya, japonya, norveç, malezya ve filipinler vatandaşlarının olduğu biliniyor.  

japonya yönetimi rehine krizinde yedi vatandaşının öldüğünü, üç vatandaşının da halen kayıp olduğunu bildirdi.  

filipinler dışişleri bakanlığı sözcüsü raul hernandez de ölenlerden altısının filipinli olduğunu doğruladı. hernandez, dört filipinlinin kayıp olduğunu, bilgilerin cezayirli yetkililerden geldiğini söyledi.

20 kişiye ulaşılamıyor

ay eminas'taki doğalgaz üretim tesisi cezayirli sonatrach, norveçli sukoil ve ingiliz bp şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletiliyor.

tesiste çok sayıda ülkeden gelen yüzlerce yabancı uyruklu işçi çalışıyor.


el kaide bağlantılı grubun lideri mesaj yayınladı. [afp]

militanların liderinden mesaj

cezayir'deki eylemi gerçekleştiren el kaide bağlantılı ‘maskeliler tugayı’nın bir kolu olan ‘kanla imza atanlar’ grubunun lideri muhtar bilmuhtar, operasyonun ardından internette bir video yayınlamıştı.

bilmuhtar, mali’deki fransa askeri operasyonunun sona erdirilmesini istemi ancak müzakereye açık olduklarını bildirmişti. 

cezayir ordusu isae diyaloğa yanaşmamış ve tesisi kuşatarak operasyon başlatmıştı.

operasyona tepkiler

öte yandan, askeri operasyon sonrası bir açıklama yapan fransa cumhurbaşkanı françois hollande, cezayir’in 'soğukkanlı teröristlere' karşı uygun şekilde eyleme geçtiğini söyledi. 

ingiltere başbakanı david cameron ise cezayir'e teşekkür etti. cameron, ölümlerin sorumlusunun ‘acımasız ve korkakça saldırıyı düzenleyen teröristler’ olduğunu belirtti ve cezayir’in operasyon sırasında kendileriyle işbirliği içinde çalıştığını vurguladı.

abd başkanı barack obama ise cezayirli yetkililerden, ülkede neler yaşandığıyla ilgili olarak kendilerini bilgilendirmelerini istedi. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;