Afrika
Mali ordusuna Fransa desteği
Cumhurbaşkanı François Hollande, bölgede bulunan Fransız askerlerinin askeri müdahaleye resmen katıldığını açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Malili yetkili konuştu
BM'den çağrı
Kona'yı ele geçirmişlerdi

afrika ülkesi mali'de çatışmaların şiddetlenmesi üzerine fransa devreye girdi. mali hükümetinin yardım çağrısına olumlu yanıt veren fransa cumhurbaşkanı françois hollande, fransız askerlerinin ülkedeki isyancılara karşı yürütülen askeri müdahaleye resmen katıldığını duyurdu..
mali ordusunun, ülkenin kuzeyini kontrol altında tutan islamcı grupları hedef alan operasyonlarına, fransız savaş uçaklarının da havadan destek verdikleri açıklanmıştı.
fransız haber ajansı afp'ye konuşan malili bir yetkili, ülkenin merkezinde yer alan ve islamcı gruplar tarafından perşembe günü kontrol altına alınan kona kasabasını ele geçirmek için gösterilen askeri çabalara, fransız uçaklarının havadan katkı sağladığını kaydetmişti.
paris yönetimi daha önce mali’ye, ülke topraklarında kontrolü tam olarak sağlaması için askeri destek vereceğini duyurmuştu.
bm’den ‘müdahale’ çağrısı
ülkedeki el kaide bağlantılı grupların saldırıları, birleşmiş milletler'i de harekete geçirmişti. güvenlik konseyi, mali'ye acilen afrika barış gücü gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.
konsey cuma günkü çağrısını, islamcı grupların batı afrika ülkesi içinde kontrol ettiği alanı genişleteceklerine ilişkin açıklamalarına tepki olarak yapmıştı.
ancak 3 bin kişiden oluşacak bu gücün eylül ayından önce gönderilmesinin teknik olarak zorluğuna dikkat çekiliyor.
darbe sonrası kaos
eski mali devlet başkanı amadu ture, mart ayında yapılan askeri darbe sonucunda koltuğunu kaybetmişti. darbenin ardından istikrarın sağlanamadığı ülkenin kuzeyini önce ayrılıkçılar, sonra da islamcı gruplar kontrol etmeye başlamıştı.
ülkede kurulan geçiş hükümeti, kaybedilen toprakları geri almak istediğini vurguluyor ve bu çerçevede uluslararası toplumdan yardım istiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar