Libya'da İç Savaş
Cezayir'de Libya hareketliliği
Libya’da yaşananlar komşusu Cezayir’i harekete geçirdi. Hükümet Libya’da yaşanan iç karışıklık nedeniyle bu ülke ile olan sınır bölgesine asker takviyesi yapma kararı aldı.

cezayir genelkurmay başkanı ve savunma bakanı yardımcısı kayıd salah, ordu komutanları ile düzenlediği toplantıda libya sınırına takviye güçler konuşlandırılması emrini verdi. salah, libya’da fitili ateşlenecek bir iç savaşın sınır bölgesinde yaşayan cezayirlileri etkilememesi için bu kararın alındığını duyurdu.
halkın korunması konusunda tüm yetkilerini kullanacaklarını ifade eden salah, sınırda bazı noktalara askeri tampon bölgeleri kurulacağını vurguladı.
savunma bakanlığı binasında düzenlenen üst düzey toplantısına ordu komutanlarının yanı sıra, emniyet genel müdürü abdülganiy hamıl, jandarma genel komutanı ahmed bustile ve istihbarattan yetkililer katıldı.
toplantıda libya’da yaşananlar değerlendirilerek, sınır bölgesinde bulunan güçlere ek olarak beş bin asker ve jandarmadan oluşan bir güç bulundurulmasına karar verildi.
bu sayede libya’da olası bir iç karışıklıkta silahlı grupların cezayir topraklarına girmesinin engellenmesi amaçlanıyor.
aynı zamanda sınır bölgesinde bulunan iliyzi bölgesinde iki acil müdahale üssü kurulacak. bu üslerde bulunan askerler 24 saat meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı müdahale için teyakkuzda bekleyecek.
cezayir ordusu kontrol edilmesi zor sahra bölgesinde ise havadan ve karadan kontrollerini artıracak. bu bölgeden sınırı her iki taraflı aşmaya çalışan gruplara izin verilmeyecek.
sahra bölgesi genellikle silahlı gruplar tarafından toplanma ve eğitim amaçlı olarak kullanılıyor. bu bölgelerde askerler kontrolü sağlamakta zorluk çekiyor.
savunma bakanlığında da bir kriz merkezi kurulacak. bu kriz merkezinde ordu, jandarma, savunma bakanlığı ve istihbarattan yetkililer bulunacak. sınırda herhangi bir olumsuzluk halinde kriz merkezi devreye girecek.
libya’daki kriz
eski ordu komutanı halife hafter geçtiğimiz ay ülkedeki radikal gruplara karşı operasyon başlatmış ve libya hükümetinin ülkedeki kontrolünü kaybettiğini iler sürmüştü.
hafter’e karşı olan gruplar ise özellikle kendisine bağlı birliklerin başkent trablus’ta bulunan parlamento binasına düzenledikleri saldırının ardından hafter’i libya’da darbe girişimiyle suçluyor.
ensaru'ş şeria abd'nin terör listesinde
ensaru’ş şeria, abd'nin bingazi'deki konsolosluğuna düzenlenen ve abd büyükelçisi christopher stevens ile üç diplomatın ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu tutuluyor.
ancak örgüt lideri muhammed zahavi, bu yöndeki suçlamaları reddetmişti. amerika birleşik devletleri tarafından terör listesine alınan ensaru’ş şeria, hafter karşıtı tarafta yer alıyor.
örgüte bağlı milis güçler ülkenin doğusundaki liman şehri derne'yi yönetiyor. otorite boşluğunu kullanan örgüt şehri kontrol altında tutuyor.
kaynak: al jazeera ve al kuds al arabi
Yorumlar