Fransa

Charlie Hebdo'nun çalkantılı geçmişi

Paris'teki silahlı saldırının hedefi olan Charlie Hebdo dergisi, yıllardır bütün dinlere ancak özellikle İslam'a yönelik hicivleriyle tepki çekti. 1970'te sansüre de uğradı.

Konular: Fransa, Avrupa
Silahlı saldırıya uğrayan derginin internet sayfası saldırının ardından "Ben Charlie'yim" cümlesiyle açılıyor. [Fotoğraf: charliehebdo.fr]

12 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırının hedefi olan fransız mizah gazetesi charlie hebdo, bugüne kadar dini inançlara karşı, özellikle ‘radikal islam’ı hedef alan karikatürler yayınlamaktan hiç çekinmedi.

fransız mecmua, danimarka’da bir gazetede yayınlanan ve hazreti muhammed’i konu alan karikatürleri de “şeriat hebdo” isimli bir sayıyla yayınlamıştı. dergi sayıda ‘genel yayın yönetmeni’ olarak da hazreti muhammed’in ismini kullanmıştı.

“hebdo” fransız argosunda haftalık yayınlar için kullanılan bir kelime. siyaseten sol bir çizgi izleyen yayın, diğer inanç gruplarını da hedef almakla ünlü. birkaç yıl önce çocuklara karşı cinsel istismar skandallarıyla gündeme gelen katolik kilisesi de charlie hebdo’nun yayınlarında konu edilmişti. dergi, sağcı ve solcu siyasetçileri de sık sık hicvetti.

ancak charlie hebdo bütün bu yayınları arasında en çok tepkiyi müslümanlara karşı yayınladığı eserler yüzünden aldı. irkçılık suçlamasıyla açılan bir dava ve 2011’de “şeriat hebdo” ismiyle yayınladığı sayıdan sonra uğradığı bombalı saldırı da bu tepkilerin arasındaydı.

derginin yayınları arasında peçe takan müslüman kadınlarla alay eden ve "islamcı radikalleri" hicveden çizimler de var. 

Derginin Twitter hesabından, saldırıdan önce atılan son tweet IŞİD lideri Bağdadi'yi resmediyor ve "Bağdadi'den de yeni yıl kutlaması var" deniyordu.

fransız polisi charlie hebdo’nun geçtiğimiz haftalarda bazı tehditler aldığını ve daimi polis koruması altında olduğunu açıkladı.

irkçılıkla suçlandılar

charlie hebdo hakkında 2007 yılında ırkçılık suçlamasıyla bir dava açılmış ancak davacı olan fransız müslüman grupları ve suudi destekli dünya müslümanlar birliği davadan sonuç alamamışlardı.

charlie hebdo’nun kamuoyunda ünlü pek çok kişi ve kuruma karşı yaptığı acımasız eleştirilerle dolu karikatürleri fransa’da genel olarak ifade özgürlüğü kapsamında görülüyor.

2007’de görülen dava sırasında içişleri bakanı olan, eski fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy de charlie hebdo’yu “eski bir fransız geleneğini, yergiyi sürdürüyor” diyerek savunmuştu.

charlie hebdo’daki çizerlerin çoğu 1960'larda yayınlanan hara-kiri isimli dergide kariyerlerine başlamıştı. hara-kiri “anlamsız ve edepsiz” olmayı amaçladığını açıkça söyleyen bir yayındı. ancak dergi 1970’te general charles de gaulle hakkında yayınladıkları parodi bir ölüm ilanından sonra yasaklanmış, birkaç hafta sonra charlie hebdo ismiyle yeniden yayın hayatına başlamıştı.

charlie hebdo’ya düzenlenen silahlı saldırıda öldürülen genel yayın yönetmeni stephane charbonnier başta al jazeera olmak üzere pek çok basın kuruluşuna verdiği mülakatlarda “20 yıldan bu yana uzun bir süredir birçok farklı konuda provokatif davrandıklarını”, “yayınlarının fransa’daki yasalara uygun olduğunu” ve “kimsenin katoliklerle dalga geçen yayınlarını fark etmediğini” söylemişti.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;