Bilim-Teknoloji

Charon'un 'vahşi yüzü' ortaya çıkarıldı

NASA, Plüton'un uydusu Charon'a ait en detaylı ve renkli fotoğrafları yayımladı. Fotoğraflar, Charon'un dev kanyon ve bozuk yapılarla kaplı yüzeyini gözler önüne serdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Charon'un yüzeyinde Mars'ın Valles Marineris kanyonunu hatırlayan yapılar mevcut. [Fotoğraf: NASA]
new horizons uzay aracının dünya'ya ilettiği en son veriler, plüton'un yarısı büyüklüğündeki uydusu charon'un yüzeyine ait çarpıcı detaylar ortaya koydu. gökbilimciler, kraterlerle dolu bir uydu beklerken, tahminlerinin aksini savunan görüntülerle karşılaştı. 
new horizons jeoloji, jeofizik ve görüntüleme (ggi) ekibinde yer alan ross beyer, charon'un yüzeyinin dağlar, kanyonlar, erozyon kalıntıları ve farklı renklerdeki yapılardan oluştuğunu belirtti. beyer, "güneş sistemi'nin ucundaki bir gök cisminde bu kadar farklı yapılar görmeyi ummazdık. ancak karşılaştıklarımızı bizi heyecanlandırdı" dedi. 
new horizons'un 14 temmuz'da çektiği ve dünya'ya gönderilmesi 21 eylül'de tamamlanan fotoğraflarda, ekvatorun kuzeyindeki bozuk yapılar ve dev kanyonlar göze çarptı. büyük kanyon'un dört katı uzunluğundaki ve en az iki katı genişliğindeki kanyon sisteminin, uydunun uzak ucuna kadar uzandığı tahmin ediliyor. 1,600 kilometrelik kanyon sistemi, charon'un geçmişinde yaşadığı dev jeolojik faaliyetlerin de en büyük delili olarak beliriyor. 
Charıon'un ekvator bölgesindeki kanyon sistemi ve karmaşık yapıların görünümü.
[[Fotoğraf: NASA]]
ggi ekibinde yer alan john spencer, "görüşüne bakılırsa charon'un kabuğu ortadan ikiye ayrılmış. charon'un büyüklüğü ile karşılaştırıldığında, uydunun mars'taki valles marineris gibi bir kanyona sahip olduğu görülüyor" ifadesini kullandı. 
charon'daki kanyonun güneyindeki bölgenin kuzeye göre daha düzgün ve genç olduğu göze çarparken, bu farkın volkanik faaliyetlerden kaynaklandığı düşünülüyor. 
new horizons, dünya'dan 5 milyar kilometre mesafede kuiper kuşağı'na ilerlemeye devam ediyor. new horizons baş mühendisi hal weaver, "charon'un hikayesinin çok daha heyecan verici hale geleceğini umuyorum" yorumunu yaptı. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;