Amerika

Chavez ameliyat oldu

Uzun süredir kanser tedavisi gören Venezuela liderinin karın bölgesinde tespit edilen kitle, Küba'da gerçekleşen ameliyatla alındı.

Haberin Öne Çıkanları

'Durumu iyi'

Kanser tedavisi görmüştü

Seçimler 13 Ekim'de

Chavez, 24 Şubat'ta tedavi için Küba'ya giderken havaalanında kızları tarafından uğurlanmıştı. [Reuters]

venezuela devlet başkanı hugo chavez, daha önce de kanser tedavisi için gittiği küba’da bir ameliyat geçirdi. chavez’in karın bölgesindeki bir lezyon başarıyla temizlendi. 

chavez geçen yıl haziran ayında da benzer bir ameliyat olmuş, karın bölgesindeki kanserli bir tümör alınmıştı. venezuela lideri, ameliyatın ardından kemoterapi tedavisi de görmüştü. 

küba devlet televizyonu, 57 yaşındaki chavez’in küba’nın en modern hastanelerinden biri olarak değerlendirilen tıbbi cerrahi araştırmalar merkezi’ndeki operasyonunun başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

Seçimler 7 Ekim'de

chavez,   2006’da yapılan seçimleri yüzde 63 oy oranıyla kazanmıştı. ancak bu tarihten beri ülke ekonomisinin olumsuz yönde gidişi ve suç oranının artmasıyla chavez’e destek azaldı. son anketlerde ise chavez’in yüzde 50 oy oranıyla ilk sırada yer aldığı görülüyor. kanserle mücadelesi de chavez'e desteği azaltmamıştı. geçen yıl geçirdiği operasyonun ve komoterapinin ardından  chavez yeniden televizyonda uzun demeçler vermiş ve enerjik görünümüyle genç bir rakibi alt edebileceği mesajını vermeye çalışmıştı.

venezuela devlet başkanı yardımcısı elias jaua ise, hasta lezyonun tamamen temizlendiğini ve çevresindeki dokunun da alındığını aktararak lezyonun yakınındaki organlarda hiçbir komplikasyon yaratmadığı haberini verdi.

chavez’in ne tür bir kanser olduğuyla ilgili bilgi vermeyen venezuelalı yetkililer, hastalığın diğer organlara da yayıldığı iddialarını ise reddetti. 

jaua, doktorların sonuçları inceleyerek chavez’e uygulanacak en iyi tedaviyi belirleyeceklerini dile getirdi.

venezuela savunma bakanı henry rangel de, haberin silahlı kuvvetler tarafından büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi. chavez geçen ekim ayında kanseri tamamen yendiğini açıklamıştı. 21 şubat’ta ise daha önce alınan tümörüyle aynı bölgede küçük bir lezyonun tesbit edildiğini belirtmişti.

televizyonda yaptığı açıklamada chavez, "havana’daki muayenede, tümörün alındığı bölgede yeni bir doku bozukluğu belirlediler. kanser diğer organlara sıçramamış. yeni kitle yaklaşık iki santimetre büyüklüğünde ve açıkça görülebiliyor" demişti.

yedi ay sonra seçime girecek

13 yıldır devlet başkanlığı yapan chavez’in sağlık durumu 7 ekim’de yapılacak başkanlık seçimi öncesinde hem rakipleri hem de destekçileri için merak konusu.

chavez karşısında yarışacak isim şubat ayı başında muhaliflerin başkan adayı olarak seçilen 39 yaşındaki henrique capriles. miranda eyalet valisi olan capriles, chavez’in genç ve karizmatik alternatifi olarak görülüyor. 

son olarak pazar günü wikileaks, teksas merkezli istihbarat şirketi strafor’un emaillerini yayınlamıştı. bu yazışmalarda venezuelalı bir kaynağın chavez’e kübalı doktorlar tarafından en fazla iki yıl ömür biçildiğini söylemişti. öte yandan rus kaynaklar ise chavez’in bir yıldan az yaşayabileceğini öne sürüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;