Soma'da Facia
CHP bir kez daha önerge verdi
CHP, Soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP'nin benzer önergesi nisan ayında kabul edilmemişti. CHP'de Soma ile ilgili bir de kriz masası kuruldu.

chp manisa milletvekili hasan ören öncülüğünde verilen önergenin gerekçesinde soma'da derin üzüntü yaratan elim kazanın, maden ocaklarında alınması gereken önlemleri tekrar gündeme getirdiği belirtildi. soma'daki özel maden ocaklarında 2011'den bu yana 11 ölümlü kazanın meydana geldiği vurgulandı.
önergede, türkiye'nin en önemli linyit kömürü maden yataklarının bulunduğu soma ekonomisinin maden sektörüne dayandığı belirtildi. chp manisa milletvekili hasan ören'in önergesinde, türkiye kömür işletmeleri ve özel sektör işletmelerinde 12 bin yeraltı maden işçisinin çalıştığı, "alın teri ve emek kenti soma'nın adının, sadece maden kazalarıyla gündeme geldiği" vurgulandı. "bu tablo durumun vahametini açığa çıkarmıştır." denildi.
manisa ve zonguldak ilk sırada
önergede, kazalardan sonra göstermelik denetimler yapıldığı, bunların kazaların önüne geçemediği belirtildi. özellikle taşeron firmaların iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli özeni göstermedikleri, kaçak maden ocaklarının faaliyetlerine göz yumulduğu belirtildi.
chp'li ören, çalışma hayatının en önemli sorunu olan iş kazalarının en çok istanbul, izmir, bursa, manisa ve zonguldak'ta yaşandığını önergede belirtti:
"manisa ve zonguldak'ın listenin ilk sıralarında yer almasının tek nedeni yaşanan maden kazaları sayısının fazlalığıdır. soma'da yaşanan son kaza ile manisa ilk sıraya yükselmiştir. soma'da maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak, sorumluların tespiti, iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunun sağlanması, iş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, kazaların önlenmesi ve kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını teklif ederiz."
chp merkez yönetim kurulu toplantısında da soma ile ilgili bir kriz masası oluşturulması kararlaştırıldı. chp genel sekreteri gürsel tekin soma'daki gelişmelerin gün gün bu kriz masası aracılığıyla takip edileceğini söyledi.
chp'nin benzer önergesi reddedilmişti
chp manisa milletvekili özgür özel, soma'daki maden ocaklarının araştırılması için verdikleri önergenin 29 nisan'da meclis'te gündeme alınmasının reddedildiğini hatırlattı. chp önergede denetim yetersizliğini vurgulamış, meclis'te madenlerle ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istemişti.
kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera
Yorumlar