Türkiye

CHP: Hukuken mümkün

HSYK Yasası'nı Gül'ün onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıklayan CHP, başvuru dilekçesini hazırlıyor. CHP, Köşk onayı beklemeden başvuru yapmanın hukuken mümkün olduğu iddiasında.

Konular: HSYK

Haberin Öne Çıkanları

HSYK yasası

CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay
Altay: Yarın, öbür gün Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. [AA]

chp grup başkanvekili engin altay meclis'te düzenlediği basın toplantısında hsyk yasası'nın anayasa'ya aykırı olduğunu, bu nedenle "yok hükmünde" olduğunu savundu.

"köşk’ün onayını beklemeden bir yasayı anayasa mahkemesi’ne götürmenin geçmişte bir örneği var mı?" sorusuna ise altay, “olması gerekmez, herşeyin bir ilki vardır. ama bu hukuken mümkün.” karşılığını verdi.

altay, gül'ü beklememe gerekçelerini açıkladı:

"biz cumhurbaşkanı'nı beklemek isterdik ama bildiğiniz gibi, teklifle hsyk'da çalışan genel sekreterinden çaycısına kadar sanıyorum 700 civarında insanın  işine son verilecek. bunun geri dönüşü, telafisi de mümkün olmayacağı için teklifi düşünülenden, olağandan daha önce, erken bir zamanda aym'ye götüreceğiz.”

chp'nin gerekçesi

chp anayasa mahkemesi’ne yapacağı başvuruda yasayla anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlâl edildiğini ve yürütmenin 'yetki gaspı' ile yargıya müdahale ettiğini iddia edecek.

chp düzenlemenin anayasa’nın hsyk ile ilgili 159. maddesine de aykırı olduğunu belirtecek. chp yasayla ilgili olarak “yürütmenin durdurulması” talebinde de bulunacak.

anayasa’nın hsyk ile ilgili 159’ncu maddesi “hsyk mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kurulur ve görev yapar” hükmüyle başlıyor.

chp meclis’te kabul edilen yasanın bu maddeye açıkça aykırı olduğu görüşünde. chp’nin hukukçu milletvekillerinden ali rıza öztürk aljazeera’ya yaptığı açıklamada “ hsyk alelâde bir kurum değildir. meclis’te kabul edilen düzenleme hakimlik teminatına zarar veriyor” dedi.

bozdağ: yasama faaliyetine engel olma çalışması

yasalar tbmm’de kabul edildikten sonra onay için cumhurbaşkanlığı’na gönderiliyor, cumhurbaşkanı’nın 15 günlük inceleme süresi var. yasaların iptali ancak cumhurbaşkanı'nın onayının ardından istenebiliyor. 

chp'nin "köşk'ü beklemeyeceğiz" açıklamasına adalet bakanı bekir bozdağ tepki göstermişti:

"yasanın iptali için chp, anayasa mahkemesi'ne gidebilir. ancak bu cumhurbaşkanı onayladıktan sonra işleyebilecek bir süreçtir. eğer chp aksini yaparsa anayasayı kendisi çiğnemiş olur. bu yasama faaliyetine engel olma çalışmasıdır.” 

kaynak: aljazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;