HSYK

HSYK teklifi kavgayla geçti

HSYK'nın yapısını değiştiren yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. 20 saati aşan görüşmelerde AK Parti ve CHP milletvekilleri yumruk yumruğa kavga etti. CHP'li Köktürk'ün burnu kırıldı.

Konular: Türkiye

hakimler ve savcılar yüksek kurulu'yla ilgili değişiklik teklifi için genel kurul'daki görüşmeler cuma saat 14'te başlamıştı. 46 maddelik teklif cumartesi sabahı 10:15 sıralarında kabul edildi. genel kurul'daki 238 vekilden  210'u kabul, 28'i ret oyu verdi. teklifte, ak parti'nin önergeleriyle bazı değişikliklere gidildi. bunlardan en önemlisi, kurulun toplanma ve karar alma süreciyle ilgiliydi. 

yarıdan 1 fazla üye ile toplantı

teklif yasalaşırsa, hsyk genel kurulu, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve karar alacak. buna göre 22 üyeli kurul 12 üye ile toplanıp karar alabilecek.  

mevcut uygulamada, genel kurul 15 üyenin katılımı ile yapılabiliyor ve karar alabiliyordu. pazartesi günü bazı üyeler raporlu ve izinli olduğu gerekçesiyle katılmayınca hsyk genel kurulu toplanamamıştı. ak parti de, bu durum üzerine askıdaki teklifi yeniden genel kurul'a indireceğini açıklamıştı. 

teftiş kurulu başkanı bakan'a karşı sorumlu olacak

ak parti'nin kabul edilen başka bir önergesiyle, teftiş kurulu başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe çıkarıldı. önergeyle ayrıca, üçüncü daire başkanının gözetiminde görev yapan teftiş kurulu başkanının, hsyk başkanının yani adalet bakanı'nın gözetiminde görev yapması ve bakana karşı sorumlu olması kabul edildi. 

teftiş kurulu, hsyk tarafından değil hsyk başkanı tarafından verilen benzer görevleri yerine getirecek. 

genel kurul'da, hsykmüfettişlerinin ikinci daire yerine birinci daire tarafından gösterilecek adaylar arasından genel kurul tarafından atanmasına ilişkin önerge de kabul edildi.
 
teftiş kurulu başkanının yıllık teftiş programı taslağını, 3. daire'ye sunmasına ilişkin önergenin kabul edilmesiyle mevcut kanun hükmüne dönülmüş oldu.
 
kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, mevcut genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu başkanı, teftiş kurulu başkan yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin hsyk'daki görevleri sona erecek.
 
genel kurul'da yumruk yumruğa kavga

genel kurul'da hsyk'daki dairelerin üyelerini adalet bakanı'nın seçmesini düzenleyen madde görüşülürken sert tartışmalar yaşandı.

mhp konya milletvekili faruk bal, maddeyi, "korkunun eseri" diye tanımladı ve hsyk'ya "ak parti şapkası" giydirmeyi amaçladığını öne sürdü.

chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan'ın ak parti'lilere "diktatör lafından rahatsız olmayın" demesi tansiyonu tekrar yükseltti. ak parti'li milletvekillerinin tepki gösterdiği tezcan, "hakaret etmiyorum, diktatör diyorum. demokrasiyi tasfiye edip bütün düzeni kontrol altında tutmak istiyorsunuz" dedi.

tezcan, süresi bittikten sonra konuşmaya devam edince, akp'liler tezcan'ın kürsüyü işgal ettiğini savundu. tartışmaların ve laf atmaların uzaması üzerine başkanvekili sadık yakut oturuma ara verdi.

Meclis'teki kavga sırasında CHP'li Köktürk'ün burnu kanadı. [AA]

bu sırada bazı milletvekilleri kürsünün önünde toplanarak tartışmaya katıldı. başkanlık divanı'ndan inerek kürsüye gelen katip üye ak parti milletvekili bayram özçelik, tezcan'ı kürsüden çekmek istedi.

atalay arada kaldı

bunun üzerine özçelik ile tezcan yumruklaşmaya başladı. kürsünün etrafında toplanan çok sayıda ak parti ve chp'li milletvekili bir süre tekme tokat ve yumruklaşarak kavga etti.

milletvekilleri arasındaki kavga bakanlar kurulu sırasının arkasına kadar devam etti. başbakan yardımcısı beşir atalay da arada kaldı.

chp'li ali ihsan köktürk'ün aldığı darbeyle burnu kanadı. köktürk, chp milletvekili mehmet haberal tarafından başkent üniversitesi hastanesi'ne götürüldü.

haberal hastaneden ayrılırken yaptığı açıklamada "gerekli müdahale yapıldı. şu anda durumu iyi. ama darbeye bağlı olarak burnunda bir kırık oluşmuş. arkadaşlar gerekli tedaviyi yaptılar. şimdi istirahat ediyor" dedi.

meclis'teki kavga sırasında ak parti burdur milletvekili bayram özçelik'in de parmağının çatladığı ve hastaneye götürüldüğü öğrenildi.

meclis kavga nedeniyle verilen aranın ardından çalışmalarına yeniden başladı. teklif üzerindeki görüşmeler sürüyor.

diktatör yakıştırması

hâkimler ve savcılar yüksek kurulu'nun yapısında değişikliğin görüşüldüğü genel kurul'da gece yarısında yaşanan yumruklu kavga öncesinde de tansiyon hep yüksekti. 

cumhuriyet halk partisi (chp)'li tufan köse, başbakan için 'diktatör' deyince akp'liler tepki gösterdi.

köse, "başbakan her şeye karışıyor. basına ayar vereyim diyor. diktatör ya, her şeyi belirleyecek. sizin gibi yetim hakkı yemiyoruz." dedi.

muhalefet, başbakan'ın habertürk televizyonunun yöneticileriyle kanalın yayınına müdahale için yaptığı ve internette yayılan ses kayıtlarına da gönderme yaptı. 'alo fatih, alo fatih' diyerek ak partililere seslendiler.

akp'li milletvekilleri de muhalefete 'sarhoş, ayyaş' deyince tartışma çıktı.

chp'li köse, "içki içeriz, alnımızın teriyle. sizin gibi yetim hakkı yemeyiz. bir diktatör korkar. bu yasa korktuğu için geliyor." dedi.

"yasayı çıkarmaya kararlıyız"

tartışmalar üzerine muhalefetle iktidar arasnda 'meclis kürsüsünü işgal etme' polemiği de yaşandı.

akp grup başkanvekili mustafa elitaş, "her kim ki iftira ediyorsa allah onun belasını versin. kürsüyü işgale izin vermeyiz. biz bu yasayı çıkarmaya kararlıyız. hiç kimse mani olamaz. aynaya bak, diktatörü görürsün." dedi.

"kürsü işgali yapılır"

chp'li  engin altay sataşma nedeniyle söz alınca, "yeri gelir kürsü işgali yapılır. bu kürsüyü korumak idare amirlerinin işidir. genel kurulu tahrik ettiniz, bunu kabul edemeyiz. 'biz daha kalabalığız, sizi döveriz' dedi. ak partili mustafa elitaş "millet bizi görevlendirdi. bu kanun kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı bir tekliftir. tehditten dolayı ben 10 dakika kürsüde duracağım, gel de indir." diye karşılık verdi.

amirleri göreve çağırdı

engin altay süresinin bitmesine rağmen kürsüden inmeyince meclis başkanı, idare amirlerini göreve çağırdı. oturuma sık sık ara verilirken muhalefetle iktidar vekilleri kavga etme noktasına geldi.

tartışma sonrası söz alan chp tunceli milletvekili kamer genç, "hâkimlik mesleğini yürütmenin eline veriyorsunuz. bunu en aptal adam bilir. bu türkiye'de hukuk devletinin olmadığını gösterir." dedi.

adalet bakanı bekir bozdağ'a 'bekir' diye seslenen kamer genç'i meclis başkanı uyardı. genç de, "kanunun burada çıkmaması için çaba göstereceğim. bu kürsüyü işgal ediyorum elitaş gücün yetiyorsa kürsüden beni kaldır." dedi.

adalet bakanı fezleke sorularını yanıtladı

genel kurul'da daha sonra muhalefet adalet bakanı bekir bozdağ'a, 17 aralık soruşturnasında adı geçen bakanlarla ilgili fezlekelerin akıbetini sordu. milletvekilleri bozdağ'a "fezlekeleri neden geri gönderdiniz? savcılara talimat vererek neden soruşturmaları durduruyorsunuz? polisleri neden görevden aldınız?" sorularını yöneltti.

adalet bakanı bekir bozdağ bunları şöyle yanıtladı:

"hiçbir cumhuriyet savcısını arayıp talimat vermedim. bu soruşturmaları durdurun diyen namussuz ve şerefsizdir. ellerinizde ne varsa hepsini ortaya koyun. ben cumhuriyet savcılarının görevlerini nasıl yaptığını bilen biriyim. savcılar kanunlara göre iş yapar. benim adalet bakanı olarak soruşturmaların üzerini örtün veya kapatın diye bir şey söylemem söz konusu değildir. soruşturması gizli olan bilgileri bir siyasi partinin başkanının canlı yayında açıklaması doğru mu? bundan ben rahatsız olmayayım mı? insanların masumiyetinin korunması önemlidir. savcı belki soruşturmada ifade vermeden dosyayı kapatacak. bunlar açıklanınca o insanlar lekelenmiş olacak. bırakın hukuk işlesin. savcı ayarlaman yoktur. kimsenin savcı ayarlaması söz konusu değil."

adalet bakanı bozdağ, haksızca eleştirildiğini savundu. polis ve savcı atamalarının çoğunun mazeret ataması olduğunu söyledi. bozdağ, hsyk 1. dairesi'nin toplantılarına katılmadığını, dolayısıyla savcı atamalarını etkilemesinin söz konusu olmadığını da belirtti.

'anayasa'ya aykırı'

meclis genel kurulu’nda hsyk görüşmelerine geçilmeden önce chp grup başkanvekili akif hamzaçebi 24 maddesi kabul edilen düzenlemenin anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. hamzaçebi, “ne değişti de teklif yeniden görüşülüyor?” diye sordu.

chp, adalet bakanı bekir bozdağ’ın kendilerini bilgilendirmesinin ardından strateji belirleyeceklerini söyledi:

"anayasa'ya aykırılık iddiası bu kadar güçlüyken görüşmelere devam etmek yanlış. görüşmelere ara verin. anayasa'ya aykırılık konusunda hükümet'in alacağı tavrı bilmeden görüşmeleri devam ettirmek doğru olmaz.”

mhp grup başkanvekili yusuf halaçoğlu, halk oyuyla değiştirilen bir düzenlemenin yasal düzenlemeyle değiştirilemeyeceğini savundu. bdp şırnak milletvekili hasip kaplan da teklifin görüşmelerine ilişkin itirazda bulundu. 

‘anayasa’ya aykırılık yok’

tbmm başkanvekili sadık yakut, adalet bakanı bekir bozdağ'a, "yasayı niye çektiniz sayın bakan?" diye sordu. bozdağ, yasa teklifinin görüşmelerinin meclis inisiyatifinde olduğunu belirterek, anayasa’ya aykırılık düşünmediklerini söyledi:

"teklif, anayasa'ya uygun hükümler içeriyor. teklif üzerinde komisyon'da bazı değişiklikler yapıldı, genel kurul'da da bazı değişiklikler yapılması mümkündür. teklifin görüşmelerinin durmasının  anayasa ile alakası yok. çekilen bir şey yok.”

chp’nin itirazlarını sürdürünce meclis başkanvekili sadık yakut görüşmelere ara verip adalet bakanı ve partilerin grup başkanvekilleriyle görüştü. sonrasında görüşmelere geçildi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;