CHP
"CHP'de zihniyet değişmeli"
CHP'de Kılıçdaroğlu'na bayrak açan milletvekillerinden Emine Ülker Tarhan, olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olup olmayacağıyla ilgili net bir açıklama yapmadı. "Değerlendirmeler devam ediyor" dedi.

cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ana muhalefet partisi chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun istifasını isteyen chp ankara milletvekili emine ülker tarhan, türkiye'nin, "başkanlık sistemi" adı altında bir rejim değişikliği endişesi yaşadığını savundu. tarhan, muhalefetin buna karşı çıkacak bir gücünün olmadığını söyledi.
olağanüstü kurultayda adaylığı için parti kamuoyunun "yoğun talebi"nin olduğunu öne süren tarhan, özellikle kadınlardan ve gençlerden çok büyük destek aldığını söyledi. tarhan, genel başkanlığa aday olup olmayacağı konusunda ise "partimizin ve ülkemizin geleceği için arkadaşlarımla değerlendirmeler yapmaya devam ediyorum. bu olağanüstü koşullarda akıl ve sağduyu öne çıksın istiyorum. bu değerlendirmeler sonrasında kamuoyuna açıklama yapacağım" dedi.
"chp kimseye ait değil"
chp'den tasfiye edilme tehdidiyle karşılaştıklarını söyleyen tarhan'ın sözleri şöyle:
"chp'nin hiç kimseye ait olmadığını, bir direnci, devrim ruhunu ve vizyonu temsil ettiğini düşünüyorum. bu kurultayın çok sorunları da olsa... çok büyük sorunları var çünkü, hem süreç, hem anlayış, hem delege pazarlığı açısından. türkiye'nin geleceğinin bunlarla karartılmasından endişe ediyorum. bu açıdan sorunludur ancak ben her halükârda chp'nin bu süreçten birlikte, büyümeyle ve iktidar hedefiyle çıkmasını istiyorum."
kurultay tepkisi
muhalefetin bir politikasının olmadığını savunan tarhan'a göre, cumhurbaşkanı seçim sürecinde yaşanan "hezimet" geleceğe dair umutları azalttı.
"chp'nin, yeniden güç toparlaması, rota çizmesi, daha güçlü bir mücadele sergilemesi ve iktidar alternatifi olması için yenilenmesi gerekiyor. yeni bir kadroyla hareket etmesi ve zihniyetini değiştirmesi gerekiyor. kurultay kararının, 15 günlük sürece sıkıştırılmış olması umutlarımızı köreltmiyor değil. neden? çünkü, 'küçük olsun benim olsun' anlayışı her zaman eleştirilen bir anlayış. tasfiye tehditleri, çok dar bir zamandaki kurultay hesapları ve delege pazarlıkları ne yazık ki geleceğe dair umutlarımızı köreltiyor. chp açısından, birlik, beraberlik, dostluk ve yeni bir anlayışla iktidar umudunu riske atıyor bu anlayış."
"derdim kişilerle değil"
chp'de yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini söyleyen tarhan sözlerine şöyle devam etti:
"benim derdim kesinlikle koltuklarla, kişilerle değil. bir zihniyet sorunu var partide. bunun değiştirilmesi gerekiyor. çünkü bir bilinç erozyonu yaşandığını hissediyorum, ilkelerden, değerlerden ve gelecek vizyonundan bir kopuş olduğunu görüyorum. o nedenle bununla mücadele etmek gerekir. chp'nin iktidar olması için kesinlikle bu yönetim anlayışı değişmelidir. ben kurultaya, yönetim gölgesi düşmemesi için sayın genel başkan'ın makamı terk ederek bir kurultay kararı alması gerektiğini söylemiştim ancak onun gerçekleşmediğini de üzüntüyle izliyorum."
"ihsanoğlu'nun adaylığı ile parti bölündü"
chp lideri kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaz tatiline denk gelmesinden dolayı oy kullanmayı düşünmeyenlere, "tıpış tıpış gidip oyunuzu vereceksiniz" demişti. tarhan, kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin kırıcı olduğu görüşünde.
tarhan ayrıca, ekmeleddin ihsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı gösterildiği gün, partinin zihinsel olarak bölündüğünü, insanların isteksiz sandığa gittiğini ileri sürdü. "çünkü herkes heyecanla sandığa gitmek ister, bizim parti emekçilerimiz, seçmenlerimiz her zaman o duyarlılığı göstermiştir. sadakatle sandığa gitmişlerdir" dedi.
"bu başarısızlığın, hezimetin nedenini kendilerinde arayıp sorgulamak yerine, birkaç milletvekili çalışmadı demek doğru değildir. hepsi görevlendirilmişti, meclis genel kurulu'nda görevliydiler. bunun bir kolaycılık ve hedef saptırma olduğunu düşünüyorum. belki de bir sonraki tasfiye sürecinin işaretleri."
"benim gibi ilke, değerler uğruna mücadele eden, iktidar alternatifi olmak için halka samimiyet hissettirilmesi gerektiğini düşünen insanlara 'akp'ye çalışıyor' dediler" ifadesini kullanan tarhan bu iddialara, "bu çok incitici. özellikle partide omuz omuza çalıştığımız parti yöneticilerinden bu tür suçlamaların gelmesini çok incitici buluyorum. asıl akp'ye çalışanlar kimler biliyor musunuz? lüks restoranlarda ahkam kesen ve halkı bu şekilde ikna ettiğini zanneden insanlar, yöneticiler" diye cevap verdi.
tarhan, "gezi olayları sırasında, sokaklarda gençleri korumak için bizler gaza boğulup, o mücadelenin bir parçası olurken, yönetim odalarında çay, kahve içip solculuk yapmaya çalışan insanların, bize solculuk ya da chp'liliği öğretmeye çalışmasını şaşkınlıkla izliyorum" dedi.
emine ülker tarhan, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde çatı aday ekmeleddin ihsanoğlu için çalışma yapmadıkları iddialarını da değerlendirdi. ikna etmeyi, seçim çalışması yapmak, otobüs gezdirmek olarak algılayan anlayışın, iktidara çalıştığını düşündüğünü söyleyen tarhan'ın açıklamaları şöyle:
"bizim çalışmadığımızı söyleyen bazı insanlar, yöneticiler... meclis basıp, kadın gazetecilere şiddet uygulayanlar var, şampanya patlatanlar var. asıl akp'ye çalışanların bu tür yöneticiler olduğunu düşünüyorum. bizim kendimizi ispat etme zorunluğumuz yok. cumhurbaşkanlığı sürecinde beni aday gösteren ve destek veren, bu dönemde de beni mustafa kemal'in koltuğuna layık gören her kesimden insana çok teşekkür ediyorum."
seçimden sonra parti karıştı
başbakan recep tayyip erdoğan'ın ilk turda kazandığı cumhurbaşkanı seçiminin ardından ilk kurultay talebini, parti içindeki ulusal kanattan 5 milletvekili ile birlikte basın toplantısı düzenleyen chp milletvekili emine ülker tarhan yapmıştı. tarhan, kılıçdaroğlu'nun da çekilmesini istemişti.
chp grup başkanvekili muharrem ince, chp genel başkanlığına adaylığını açıklayan ilk kişi olmuştu.
chp'nin olağanüstü kurultayı 5-6 eylül tarihlerinde yapılacak.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar