Türkiye

CHP'den 4+4+4 protestosu

Anamuhalefetin Ankara Tandoğan'daki 'grup toplantısı'nda iktidardan eğitim düzenlemesini geri çekmesi istendi, mitinge katılanlar pankartlar taşıdı.

Haberin Öne Çıkanları

Erdoğan'ı eleştirdi

Çoşkulu kalabalık

Yasa Genel Kurul'da

Kılıçdaroğlu, eğitim yasasının anayasadan bile önemli olduğunu, bu yüzde uzlaşma gerektirdiğini söyledi. [AA]

türkiye'nin anamuhalefeti cumhuriyet halk partisi, ankara tandoğan meydanı'nda düzenlediği mitingle zorunluğu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaracak hükümetin yasa teklifini protesto etti.

her salı mecliste yaptığı grup toplantısını bu kez tandoğan meydanı'na taşıyan chp'liler, teklifin tbmm genel kurulu'nda görüşülmesine saatler kala eğitimi 4’er yıllık 3 dilim halinde kademelendiren düzenleye tepkilerini gösterdi.
 
binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, iktidarı eleştirerek, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen teklifi geri çekmeye çağırdı. 
 
eğitim sisteminin bir ülkenin 50 yıllık geleceğini belirlediğini bu yüzde eğitim yasasının anayasadan bile önemli olduğunu söyleyen kılıçdaroğu, "ben başbakan’a elimi uzattım. ‘eğitim önemli konudur, gelin tartışalım’ dedim. gelmedi. benim önüme çıkması için önce adamda yürek olması gerekir. yürek yok onda" diye konuştu.
 
yeni eğitimi sisteminin 'bölücü ve ideolojik bir proje”olduğunu savunan kılıçdaroğlu, başbakan recep tayyip erdoğan’a da  "sen kindarsın, münafıksın. sen dindar olamazsın" sözleriyle yüklendi.  
 
komisyondaki görüşmeler sırasınra erdoğan'ın talimatıyla baskıyla karşılaştıklarını iddia eden kılıçdaroğlu, "elbette hesap verecekler. halka hesap verecekler. demokratik yollardan hesap soracağız" diye konuştu.
 
yasa teklifinin eğitimi böldüğünü söyleyen kılıçdaroğlu, "bir binanın temelini bölünce iki bina elde etmezsiniz. o bina yıkılır" dedi

meydana gelen partililer, birçok pankart taşıdı. [aa]
'pedagoji nedir bilmez'
 
teklifin maddeleri arasında yer mesleki yönlendirmenin daha erken yaşa çekilmesine de tepki gösteren chp lideri, "10 yaşındaki çocuk nasıl mesleğini seçecek. liseyi bitiren çocuk bile tercihini tek başına yapamaz" ifadelerini kullandı.
 
uluslararası çalışma örgütü'nin, 15 yaşından küçük çocukların çalışmasını yasaklarığını hatırlatan kılıçdaroğlu, "sen hangi akla hizmet 10 yaşındaki çocuğa meslek seçtiriyorsun?" diye konuştu.
 
kılıçdaroğlu, "başbakan ‘bizim yaptığımız düzenleme pedagojik’ diyor. allah sizi inandırsın pedagoji ne demek bilmez" sözleriyle erdoğan'ı eleştirdi.
 
pankartlar dikkat çekti
 
kılıçdaroğlu tandoğan'da çoşkulu bir kalabalığa seslendi. farklı illerden gelen partililer, 'anne baba inanma, geleceğim karartılıyor', 'babayım, eğitimde çözüm 1+8+4', 'işçi çocuklara 4+4+4 çözüm getirmiyor', '10 yaşında meslek seçilmez', 'çocuk gelinler olmasın' yazılı pankartlarla ak parti'nin yasa teklifini protesto etti.
 
tandoğan meydanı chp ve bazı sivil toplum kuruluşları önderliğinde 2007 yılında düzenlenen cumhuriyet mitingleri’nin başlangıç başladığı meydan olarak biliniyor. aynı meydan 2010 yılındaki anayasa değişikliğini için yapılan referandum öncesinde de chp’nin mitingine sahne olmuştu.
 
chp mitingde provokasyon yaşanamaması için de teyakkuzda. chp genel başkan yardımcısı gürsel tekin, mitingi sabote etmeyi amaçlayan gruplar tespit ettiklerini, hatta mitingde açılmak üzere hazırlanan provokatif pankartlar ele geçirdiklerini söyledi. tekin chp örgütünü bu çabalara karşı hassas ve dikkatli olmaya çağırdı. 

meclis önünde eylem

yasa teklifi tbmm önünde de prtoesto edildi. meclis kapısı önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, teklifin ilgili tüm taraflarca bilimsel veriler değerlendirilerek karara bağlanmasını istedi.

eyleme, chp genel başkan yardımcısı birgül ayman güler, chp genel sekreteri bihlun tamaylıgil ve chp milletvekilleri gülsün bilgehan ile dilek akagün yılmaz da destek verdi.

teklifin geri çekilmesi talebiyle topladıkları imzaları tbmm başkanlığı'na sunan eylemciler, daha sonra chp'nin mitingine katılmak üzere tandoğan meydanı'na yürüdü.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;