Türkiye

4+4+4 kavgası mahkemeye taşındı

CHP, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve dört üyesinin görevini kötüye kullandığını ve gerçeğe aykırı belge düzenlediğini öne sürüyor.

Haberin Öne Çıkanları

'Mücadele vereceğiz'

'Onların dilinden konuşacağız'

Maddeler eleştiriliyor

Yasayı meclisten çıkarmakta kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan " Bunun mücadelesi vereceğiz" diye konuştu. [AA]

türkiye'de sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıl şeklinde düzenleyen kanun teklifi tbmm milli eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından chp, ak partili bazı isimlerden şikayetçi oldu.

chp istanbul milletvekili mahmut tanal, komisyonun başkanı nabi avcı ve dört üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. tanal, beş ismin tck'nın 257'inci ve 204'üncü maddelerine aykırı olarak görevi kötüye kullandığını ve gerçeğe aykırı belge düzenlendiğini iddia ediyor.

11 mart saat 15.00'teki toplantıya iktidar partisi akp yaklaşık 100 milletvekiliyle katılmıştı. muhalefet partileri chp ve mhp milletvekillerine yer kalmayınca kavga çıkmış; akp'liler chp'lilerin kürsüye gelmesini önlemeye çalışmıştı.

olaylı günde chp'liler de, komisyona üye dokuz akp milletvekili dışındaki diğer vekillerini salondan çıkarmak istemişti. salondaki tansiyonun yükselmesiyle bazı kadın milletvekilleri ezilme tehlikesi atlatmış, arbedede bir sandalye kırılmıştı. 

'anladıkları dilden konuşacağız'

başbakan recep tayyip erdoğan ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "4+4+4 teklifi hakkındaki kaygılara ve komisyonda çıkan kavgaya ilişkin, ''biz gücümüzü milletten alıyoruz ve onun için diyoruz; anladıkları dil neyse o dille konuşacak ve bu yasayı da bu meclis'ten çıkaracağız" dedi.

chp'li bir parti sorumlusunun komisyon başkanına selobant fırlattığını söyleyen erdoğan " fırlatılan cisim başkanımızın yüzüne gelebilirdi, allah'tan sıyırdı geçti. nerede hak, hukuk? hani demokrasiyi savunanlar, demokrasi adına şu anda neredesiniz? hepiniz masalarınızın altına girdiniz" diye konuştu.

yasayı meclisten çıkarmakta kararlı olduklarını söyleyen erdoğan " milletvekili sayısı ortada. mhp'nin de ortada bdp'nin ortada. hepsini toplasan neredeyse bizim yarımız kadar. hak, hukuksa bunu arayacağız. bunu ortada bırakamayız. bunun mücadelesi vereceğiz, vermeye mecburuz.'' diye ekledi.

Evden eğitim

iktidar partisi ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren söz konusu teklif, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıla çıkarıyor. ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açan düzenleme ile beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması öngörülüyor. 

'kızların eğitimi zorlaşabilir'

eğitim sistemindeki değişiklik planı bir süredir hem siyasette hem de sivil toplumda tartışmalara neden oluyor.

zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren '28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor.

teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek.

teklifin ilk halinde ilk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanmasına imkan veren düzenleme, itirazların ardından sadece engelli öğrencilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmişti.

eleştirilen maddeler

eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek.

ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor.

ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.

üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;