Türkiye
Çiçek'ten tutuklu vekil çıkışı
TBMM Başkanı, yeni yargı paketi ile birlikte bu milletvekilleri için 'adli kontrol' gibi tedbirlerin uygulanabileceğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Tahliye olabilirdi'
'Yargı çözecek'
Süre sınırı kalktı

tbmm başkanı cemil çiçek, meclis'in 24. dönem 1. ve 2. yasama yılı faaliyetleri hakkında basın toplantısı düzenledi. çiçek, tutuklu milletvekillerine ilişkin değerlendirmesinde üçüncü yargı paketine işaret ederek, ''yargı makamları istiyorsa tutuklu milletvekilleri bakımından da ‘adli kontrol’ gibi, gerçekten çağdaş bir tedbiri uygulamaya koyabilecektir. ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır'' dedi.
tutuklu milletvekilleriyle ilgili konunun daha parlamento oluşmadan, seçim sürecinde ortaya çıktığını hatırlatan çiçek, seçim sürecinden sonra bunun siyasi bir sorun olarak karşılarına geldiğini söyledi. çiçek, “temennimiz, yargının bu sorunu çözmesi ve sonlandırmasıdır. maalesef bu mümkün olmadı. yargının çözemediği sorun, siyasi bir kriz olarak bizim karşımıza çıktı” diye konuştu.
bu konuda verilen demeçleri eleştiren cemil çiçek, bunların sorunun çözümüne bir katkı sunmadığını, sonuç alınamayacak bir konuyu, demeçlerle siyasi söylem haline getirmenin sorunun çözümünü zorlaştırdığını kaydetti.
'tahliye ederek sonuçlanabilirdi'
cemil çiçek, “bu davalar uzun sürdü. karmaşık, çok sanıklı dosyalar. birleştirilerek de pehlivan tefrikasına dönüştürüldü. tahliye ederek sonuçlandırabilirdi. çünkü cmk'nın 100. ve onu takip eden maddelerinde, tutukluluğun hangi hallerde gerçekleşeceği var” dedi.
çiçek, tutuklu sekiz milletvekilinin dört ayrı mahkemede yargılandığı için tahliyelerin zorlaştığına dikkat çekti:
bir diğer çözümün kuralları değiştirmek olduğunu söyleyen çiçek, bu konuda meclis çoğunluğu açısından olumlu sonuç ortaya çıkmadığı söyledi. çiçek, “son teşebbüste de sadece 8 milletvekiline yönelik olarak bir kural koymak yerine, genel uygulamalar içinde soruna çözüm aramak tercih edildi'' diye konuştu.
'yargıçlar yasanın ruhunu iyi anlamalı'
tutuklamanın bir tedbir olduğunu, tedbirin mahkumiyete dönüşmemesi gerektiğini söyleyen çiçek, “yargıçlarımızın da yargı makamlarımızın da çıkardığımız yasaların ruhunu iyi anlamaları, iyi kavramaları gerekiyor” dedi.
tutuklu milletvekilleri de dahil özel yetkili mahkemeler olarak bilinen mahkemelerin uygulamalarından duyulan rahatsızlık nedeni ile bu mahkemelerin işleyişinde değişikliğe gidildiğini belirten çiçek, “meclis yeni irade ortaya koymuş ve yargı makamlarının her şüphede tutuklama kararı vermek yerine elini genişletmiştir” dedi.
çiçek, “böylece bugün, 34 bin 235 tutuklu hakkında istiyorsa yargı makamları her dosya, her sanık, her tutuklu için ayrı bir değerlendirme konusu yapabilecektir. tutuklu milletvekilleri bakımından da adli kontrol gibi, gerçekten çağdaş bir tedbiri uygulamaya koyabilecektir. ümit ederim yargı, yasamanın verdiği bu mesajı iyi anlamıştır'' diye konuştu.
bozdağ, 'serbest yargılama esas olmalıdır' dedi. [aa]
bozdağ: tutuklama istisna olmalıdır
başbakan yardımcısı bekir bozdağ da üçüncü yargı paketindeki ‘adli kontrol’ ile düzenlemenin önemli olduğuna işaret ederek, “yargılamalarda tutuklama esas olmamalıdır. serbest yargılama esas olmalıdır, tutuklama istisna olmalıdır. ancak mahkemeler pek çok konuda maalesef tutuklama kararı vererek yargılamayı sürdürüyor'' dedi.
bozdağ, ''şu anda tutuklu milletvekilleriyle ilgili isnat edilen suçlara baktığımızda üst sınırı üç yıldan fazla olduğu için adli kontrol bugüne kadar uygulanamıyordu ama şimdi bu sınır kaldırıldığı için mahkeme karar verdiği takdirde uygulayabilir. bu tamamıyla mahkemenin takdirinde olduğu bir konudur. biz mahkemeye tutuklama yerine serbest yargılama için kullanabileceği yeni bir tedbir imkanı verdik. bunu artık hakimler ve mahkemeler değerlendirecektir'' diye konuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar