Türkiye

Çiller: Şikayetçi olmadım

28 Şubat soruşturmasında 'mağdur' sıfatıyla savcılara ifade veren dönemin Başbakan Yardımcısı, kimseyi şikayet etmediğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Ankara'ya gitti

Beş saat sorgulandı

'Ayrıntılı açıklama yapacağım'

Çiller, Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi'nin oluşturduğu koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısıydı. [AA]

türkiye’de, 28 şubat soruşturması kapsamında son olarak eski başbakanlardan tansu çiller ifade verdi. soruşturmayı yürüten ankara cumhuriyet savcılığı'nın daveti üzerine başkente giden çiller, yaklaşık beş saat boyunca 'mağdur' sıfatıyla soruları yanıtladı.

tansu çiller, ifadesi sonrası basına yaptığı açıklamada, kimseden şikayetçi olmadığını söyledi.

çiller, "bugün toplanan bilgileri gördüm, belgelere şahit oldum. 28 şubat’la ilgili ayrıntılı açıklamayı, meclis darbeleri araştırma komisyonu'na yapacağım" dedi.

28 şubat süreci ile ilgili soruşturma nisan ayında başlamıştı. soruşturmada, 28 şubat 1997 tarihli mgk toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bir dizi kararın alındığı ve dönemin başbakanı necmettin erbakan'ın 18 haziran 1997'da istifasıyla refah-yol hükümetinin çöktüğü dönem mercek altına alınıyor.

soruşturma kapsamında dönemin genelkurmay ikinci başkanı emekli orgeneral çevik bir ve  emekli tümgeneral erol özkasnak'la birlikte çoğu asker 59 kişi halen tutuklu.

askerlere yönelik suçlama, 28 şubat 1997'de yayımladıkları bildiriyle dönemin refah-yol hükümetini istifaya zorlama. tansu çiller ise refah partisi (rp) ve doğru yol partisi'nin (dyp) kurduğu dönemin  koalisyon hükümetinin başbakan yardımcısıydı.

28 şubat sürecinde istifa eden başbakanı necmettin erbakan, istifasının nedeninin başbakanlığı tansu çiller'e devretmek olduğunu söylemişti. ancak dönemin cumhurbaşkanı süleyman demirel, 19 haziran 1997’de hükümet kurma görevini, o dönem arkasında meclis çoğunluğu olan dyp lideri tansu çiller yerine, anavatan partisi (anap) genel başkanı mesut yılmaz'a vermişti.

medya patronları da dinleniyor 

öte yandan, tbmm darbe ve muhtıraları araştırma komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon,  salı günü gazetecileri dinlemeye başladı. gün içinde dinlenecek gazeteciler arasında; kadir çelik, mehmet altan, ali bayramoğlu, yavuz donat ve fehmi koru bulunuyor.

komisyon çarşamba günü ertuğrul özkök, mehmet ali birand, taha akyol, alper görmüş ve mehmet barlas’ı dinleyecek.

cuma günü ise komisyonun karşısına dinç bilgin, aydın doğan, turgay ciner ve mehmet emin karamehmet gibi medya patronları çıkacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;