Dünya

Çin'de pazar yerine saldırı

Şincan'da 12 kişinin öldüğü eylemde bölgede son on yılda sayıları hızla artan Han Çinlileri'nin hedef alındığı belirtiliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Baltayla saldırdılar

Güvenlik önlemleri arttı

'Baskıya dayanamıyorlar'

Uygurların 2009'da Urumçi'de yaptığı gösteriler, Han Çinlileri ile karşılıklı çatışmalara dönüşmüş, olaylara polis sert şekilde müdahale etmişti. [AFP]

çin’in kuzeyinde sincan uygur özerk bölgesi'nde baltalı bir grup uygur kökenli,  pazar yerine saldırdı, olayda en az 12 kişi öldü.

saldırının nedeni henüz bilinmezken, uygur azınlığın ağırlıklı olarak yaşadığı eyalette son yıllarda hükümete karşı ayaklanmalar yaşanmıştı. hükümet bölge halkını sık sık ‘ayrılıkçı’ ve ‘terörist’ olmakla suçluyor.

bir polis yetkilisi, fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada yaklaşık bir düzine uygurlunun yeçeng eyaletindeki pazar yerine saldırarak 10 kişiyi öldürdüğünü söyledi.
devlet haber ajansı xinhua ise polisin bıçak taşıyan iki saldırganı öldürdüğünü kaydetti.

bölgeden gelen bazı haberler ise polisin öldürdüğü saldırgan sayısının beşe yakın olduğu yönünde.

polis yetkililerinden biri saldırıda ölenlerin çoğunun han kökenli olduğunu ancak bazılarının ise uygur olduğunu söyledi.

pakistan ve afganistan’a komşu olan bölge yaklaşık dokuz milyon uygur kökenliye ev sahipliği yapıyor. yer altı kaynakları bakımından da zengin olan bölgede uygurlar, pekin yönetiminin baskı politikasından şikayet ediyor. çin’in baskın etnik grubu olan han’ların bölgedeki sayısı ise son on yılda hızla arttı. uygurlar bunun kendilerine yönelik bir asimilasyon politikası olduğunu öne sürüyor.

'baskıya dayanamadılar'

sürgündeki uygurların oluşturduğu almanya merkezli dünya uygur kongresi, yeçeng’de yetkililerin 84 kişiyi gözaltına aldıklarını ve bölgeye tüm giriş çıkışları kapattıklarını söyledi.

grup, yerel kaynaklara dayanarak yaptığı açıklamada ölen 12 kişiden yedisinin çin devriye polisi olduğunu öne sürdü.

grubun sözcüsü dilxat raxit, yaptığı açıklamada olayın gerçekleşme nedeninin uygurların çinliler tarafından uygulanan sistematik baskı politikasına artık dayanamamaları ve direnmek için ilkel yöntemler kullanmaları olduğunu söyledi. 

raxit, “uygurların barışçıl işekilde direnmelerini sağlayacak yöntemlerden tamamen koparıldı. çin’in baskıcı önlemleri ve göç bu olayın temel nedenidir” dedi.

sincan uygur özerk bölgesi temmuz 2009’dan bu yana yoğun güvenlik önlemleri altında. bögenin başkenti olan urumçi’de uygurlar han çinlilerine saldırılar düzenlemişti. düzenlenen üç ayrı saldırıda ondan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

hükümete göre, saldırıların ardından çıkan olaylarda yaklaşık 200 kişi ölmüş bin 700 kişi yaralanmıştı. 2009 yılında yaşanan şiddet olaylarının ardından meydana gelen tutuklama ve kaybolmalar yüzünden uygurlar hala yetkililere öfkeli. bölgede son olarak eylül ayında bağımsızlık için eylemler düzenleyen türkistan islam partisi adlı grup çeşitli kentlere saldırılar düzenlemiş, olaylarda 36 kişi ölmüştü.  

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;