Amerika

Clinton: Sorumlu benim

Kongre'ye ifade veren ABD Dışişleri Bakanı, Libya'nın Bingazi kentindeki Amerikan Konsolosluğu'na düzenlenen saldırının sorumluğunu üstlendi.

Haberin Öne Çıkanları

En kapsamlı açıklama

Cumhuriyetçilere tepki

Rice'a destek

Clinton'ın Cumhuriyetçilerin eleştirileri karşısında zaman zaman sinirlendiği gözlendi. [Reuters]

abd dışişleri bakanı hillary clinton, 11 eylül 2012'de ülkesinin libya'nın bingazi kentindeki konsolosluğuna düzenlenen saldırı ile ilgili olarak senato dış ilişkiler komisyonu'na ifade verdi. clinton, abd'nin libya büyükelçisi christopher stevens dahil dört kişinin öldüğü saldırının sorumluğunu üstlendi.

saldırının ardından yaşananlar ile ilgili olarak ilk kez detaylı açıklama yapan clinton,

konu ile ilgili olarak bağımsız araştırma komisyonunun raporunda yer alan önerileri bakanlık olarak uyguladıklarını vurguladı.

clinton, “hiç kimse, bu işin düzeltilmesi için benden daha kararlı ve kendini adamış olamaz. abd dışişleri bakanlığı'nı ve ülkemizi daha emniyetli, daha güçlü ve daha güvenli bırakmaya kararlıyım'' dedi.

abd dışişleri bakanı, bingazi'de olanların kendisi için aynı zamanda esi değil, kişisel bir konu olduğunu da belirtti. clinton, ''deniz komandoları, bayraklara sarılı tabutları andrew hava üssü'nde uçaktan indirirken başkan barack obama'nın yanında durdum. kollarımı, çocuklarını tek başına büyütmek durumunda kalan anneler ve babalar, kardeşler ve çocukların boyunlarına doladım'' diye konuştu. clinton'ın bu sırada duygulandığı, gözlerinin dolduğu görüldü.

clinton’ın; abd yönetimine, bingazi'deki güvenlik tehditlerini ciddiye almamak, saldırı sonrasında da kamuoyunu kasıtlı olarak yanlış bilgilendirmek gibi suçlamalar yönelten cumhuriyetçi kongre üyelerine de sinirlendi.

rice'a destek verdi

abd dışişleri bakanı, cumhuriyetçi parti wisconsin senatörü ron johnson'ın, abd yönetimini, saldırı sonrasında olayın nedenini 'terörizme değil, islam karşıtı filme yönelik protestolara' bağlamakla suçlayan sorusu üzerine, ''gerçek şu ki dört abd’li yaşamını yitirdi. bu bir protesto yüzünden miydi? ya da gece yürüyüşüne çıkan bir grubun bazı amerikalıları öldürme kararı vermesi yüzünden mi? bu aşamada bunun ne önemi var. bizim görevimiz, neler olduğunu ortaya çıkarmak ve bunun bir daha olmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapmaktır'' dedi.

clinton, ''doğru olan şu ki yetkililer gerçek zamanda en iyi bilgilere ulaşmaya çalışıyordu. benim bakış açımdan, bugün, geriye dönüp bu militanların neden bunu yapmaya karar verdiğine bakmak, onları yakalayıp adalet önüne çıkarmaktan daha az önemli'' diye konuştu.

'güvenlik talepleri bana gelmedi'

oturumda cumhuriyetçi senatörlerin, bingazi'deki misyonda güvenliğin artırılmasına yönelik talepleri görüp görmediğine dair ısrarlı sorularla karşılaşan clinton, ''bingazi ile ilgili spesifik güvenlik talepleri, bakanlıktaki güvenlik çalışanları tarafından değerlendirilir. bu talepleri görmedim. bana gelmediler, onları ne onayladım ne de reddettim. bu, bağımsız soruşturma komisyonunun raporunda da yer alan tespitlerden biriydi. bu tip talepler genelde dışişleri bakanı'nın önüne gelmez'' diye konuştu.

libya'nın, kendi başına izole bir olay olmadığını ifade eden clinton, ''arap devrimleri, bölgedeki güç dinamiklerini sarstı ve güvenlik güçlerini parçaladı. ve mali'deki istikrarsızlık, etkilerini artırma ve geçen hafta cezayir’de gördüğümüz türden saldırılar planlama gayreti içerisindeki teröristler için giderek genişleyen sığınma imkanları yarattı'' dedi.

bakanlıktan bir istifa

konu ile ilgili yürütülen resmi soruşturmada, abd dışişleri bakanlığı'nın saldırı ile başa çıkma konusunda 'tamamen hazırlıksız' olduğu sonucuna varılmıştı. hazırlanan raporda ‘liderlik ve yöneticilik’ eksikliklerinden, koordinasyonun zayıflığından ve washington’daki yetki çizgilerinin belirsizliğinden bahsedilmişti. raporun sonucunda clinton kişisel olarak suçlu bulunmamış ancak dışişleri bakanlığı'nın diplomatik güvenlikten sorumlu bakan yardımcısı eric boswell istifa etmiş, üç kişi de açığa alınmıştı.

senato’nun oluşturduğu bağımsız komitenin raporunda ise dışişleri bakanlığının, yetersiz güvenlik önlemleri ve saldırıdan önceki haftalarda alarm veren risklere rağmen bingazi misyonun açık tutması ‘büyük bir yanlış’ olarak değerlendirilmişti.

büyükelçi ölmüştü

11 eylül 2001'de abd'de gerçekleşen saldırıların yıldönümünde sokağa dökülen libyalı göstericiler bingazi kentindeki elçilik binasına saldırmış; büyükelçi chris stevens ve üç abd’li diplomat hayatını kaybetmişti. başkan barack obama, yurt dışındaki misyonların güvenliğini etkin şekilde sağlayamadığı gerekçesiyle seçimler öncesinde cumhuriyetçiler’in sert eleştirilerine hedef olmuştu.

saldırı abd’de 6 kasım’da yapılan başkanlık seçimleri öncesinde cumhuriyetçi parti tarafından obama’nın karşısına çıkarılmıştı. obama’nın ikinci dönem seçilmesine engel olmasa da, tartışma washington’un bm daimi temsilcisi susan rice’ın kariyerini olumsuz etkilemişti. 

rice, başkanlık seçimi öncesinde katıldığı bir sabah programında, saldırının, abd’li bir film yapımcısının müslümanları eleştiren filmine tepki olarak spontane geliştiğini söylemişti.

daha sonra gelen istihbarat ise saldırının planlı olduğunu ortaya koymuştu. bu durum obama’nın gelecekte hillary clinton’un yerine abd dışişleri bakanı yapmak istediği rice'ı zor durumda bırakmıştı. rice, cumhuriyetçilerden gelen baskılar karşısında bakan adaylığından çekilmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;