Avrupa

Clinton: Tasarı tehlikeli bir kapı

ABD Dışişleri Bakanı, Fransa’da ‘soykırımın inkarını' suç sayan tasarıyı eleştirip, “İfadelerin suç sayıldığı yoldan asla yürümeyeceğiz” dedi.

Haberin Öne Çıkanları

'İfade özgürlüğü' vurgusu

'ABD'de herşey söylenebilir'

Sarkozy onaylayacak

Tasarı, Fransa Senatosu tarafından salı günü kabul edilmişti.
Tasarı, Fransa Senatosu tarafından salı günü kabul edilmişti. [Reuters]

Nasıl Anayasa Konseyi'ne gider?

tasarıyı iptal yetkisine sahip anayasa konseyi’nin, tasarıyı görüşmesi için, fransa parlamentosu’nun üst kanadı senato’nun 60 üyesinin veya alt kanadı ulusal meclis’in 60 üyesinin imzası gerekiyor. söz konusu imzalar, birlikte kullanılamıyor. senato veya ulusal meclis başkanlarıyla, başbakan ve cumhurbaşkanının itirazları da, tasarnın görüşülmesi için yeterli.

amerika birleşik devletleri (abd) dışişleri bakanı hillary clinton, fransa parlamentosu’nun hem alt, hem de üst kanadında kabul edilen ve devlet tarafından kabul edilmiş ‘soykırımların’ inkarını suç sayan tasarıyı eleştirdi. clinton, ‘tarihsel konuları çözmek için hükümet gücünü kullanmaya çalışmanın tehlikeli bir kapıyı açacağını’ söyledi.

‘soykırımı inkar edenlere’ beş yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezası verilmesini öngören tasarının, fransa senatosu ve ulusal meclisi üyeleri tarafından konu hakkında anayasa konseyi’ne başvuru amacıyla düzenlenen imza kampanyalarının sonuç vermemesi halinde, iki hafta içinde yasalaşması bekleniyor.

clinton ise abd dışişleri bakanlığı personeliyle buluştuğu bir toplantıda bir katılımcının, fransa’da gündemde olan yasa teklifini kabul etmesini hatırlatarak, ‘abd'nin bu olayları neden soykırım olarak kabul etmediğine’ ilişkin sorusunu yanıtladı.

bakan, ülkesinin en büyük güçlerinden birinin, ifadeleri suç kapsamına sokmaması olduğunu belirterek, “bu ülkede istedikleri hemen hemen her şeyi söyleyebilir ve yapabilir” ifadesini kullandı. 

clinton, fransa dahil diğer ülkelerin farklı standartları ve tarihleri olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

“ama biz, ifadelerin suç sayıldığı bir yoldan asla yürümeyeceğiz. sanırım bu konunun her zaman, siyasi olmaktan çok tarihsel bir tartışma konusu olarak görüldüğünü söylemek adil olur, ki doğrusu da bu. bence abd hükümetinin sergilemesi gereken duruş bu olmalı, çünkü ne kadar korkunç bir olay olursa olsun, ne kadar yüksek derecede hassasiyetleri temsil ederse etsin, tarihsel konuları çözmek için hükümet gücünü kullanmaya çalışmak, bana göre çok tehlikeli bir kapıyı açar.

konunun taşıdığı hassasiyetin farkında olduğunu ifade eden clinton, “ancak, fikirlerin serbest dolaşımı, akademik camia ve geçmişe göre şimdi çok daha gelişmiş düzeyde olan iletişimin serbest mimarisinin, bu tür tartışmalar için doğru buluşma noktası olduğu kanısındayım ve bu meselenin de bu yolla çözüleceğini umuyorum” diye konuştu.

clinton ayrıca, herhangi bir tartışmalı tarihsel çekişmenin hangi tarafında olurlarsa olsunlar, herkesi diyaloğa girmeye teşvik etmek gerektiğini vurguladı ve “kanıt toplayın, tezlerinizi ortaya koyun ve diyaloğa istekli olun. böyle olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

imza kampanyası sürüyor

fransa'da çoğunluğu iktidardaki halk hareketi birliği’nden (ump) olmak üzere, çeşitli partilerden tasarının yasalaşmadan iptali için imza veren meclis üyelerinin sayısının 35'i bulduğu, fransa senatosu’nda da benzer sayıda imza toplandığı açıklanmıştı. tasarı yasalaşıp ilan edilmeden yapılması gereken başvuru için söz konusu kurumlardan herhangi birinin 60 üyenin imzası gerekiyor.

tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesi için, fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin onayı ve bunun resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. 

fransa cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin, tasarıyı doğal süreci olan 15 gün içinde onaylayacağını duyurmuştu.

1915 olaylarının 'soykırım olduğunu’ inkar etmeyi suç sayan yasa teklifi, parlamentonun üst kanadı fransız senatosu genel kurulu'nda 86'ya karşı 127 oyla pazartesi günü kabul edilmişti. teklif, fransa ulusal meclisi'nde ise aralık ayında onaylanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;