Avrupa

Cumhuriyet Parkı'na gömülecek

Kuzey Kıbrıs'ın kurucu lideri Rauf Denktaş salı günü, Türk Mukavemet Teşkilatı Anıtı'nın bulunduğu parka defnedilecek.

Haberin Öne Çıkanları

Ailenin talebi

Pazartesi başlıyor

Cumaya kadar yas

Cumhuriyet Parkı'nda Denktaş için de anıt mezar yapılması planlanıyor. [AA]

Kod adı: Toros

kısaca tmt olarak bilinen türk mukavemet teşkilatı, kıbrıs'taki silahlı rum örgütü eoka’ya karşı mücadele etmek üzere 1 ağustos 1958'de kuruldu. üyelerine ‘mücahit’ denilen örgütün kurucuları arasında rauf denktaş da vardı. denktaş örgüt bünyesinde ‘toros’ kod adıyla biliniyordu. örgüt 1976 yılında kıbrıs türk güvenlik kuvvetleri komutanlığı'na dönüştürüldü. 

cuma gecesi vefat eden kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’nin (kktc) kurucu cumhurbaşkanı rauf denktaş lefkoşa'daki cumhuriyet parkı'na gömülecek.

kktc başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, denktaş naaşının ailenin talebi de göz önünde bulundurularak cumhuriyet parkına gömülmesine bakanlar kurulu tarafından karar verildiği belirtildi.
 
lefkoşa dr. burhan nalbantoğlu devlet hastanesi karşısında bulunan cumhuriyet parkı'nda türk mukavemet teşkilatı (tmt) anıtı yer alıyor. buraya daha sonra denktaş için de bir anıt mezar yapılması planlanıyor.
 
cumhuriyet parkında incelemelerde bulunan kktc başbakanı irsen küçük, “son görevimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz” dedi.küçük, rauf denktaş’ın oğlu serdar denktaş ile bazı bakanlar kurulu üyeleriyle birlikte parka gelerek defnin yapılacağı yer konusunda tespitlerde bulundu. 
 
küçük, küçük, milli mücadele tarihi, tmt ve cumhuriyeti temsil eden cumhuriyet parkı'nı defin için düzenleme çalışmalarının hemen başlatılacağını da söyledi. serdar denktaş ise, aile olarak, babası ve kıbrıs türk halkının tarihinde önemli bir yeri bulunan denktaş'ın cumhuriyet parkı'na defnedilmesine karar verdiklerini; karışık duygular yaşadıklarını; ancak kurucu lidere, tarihine uygun bir yer ve anıt için çalıştıklarını belirtti.
 
serdar denktaş, türk mukavemet teşkilatı ve cumhuriyeti temsil eden cumhuriyet parkı'nın artık denktaş'ın da simgesi olacağını kaydetti. denktaş'ın mezarı cumhuriyet parkı'ndaki tmt anıtı'nın yaklaşık 150 metre güneyinde olacağı belirtildi.
 
cenaze programı
 
denktaş için cenaze töreni pazartesi günü başlayacak ve defnedileceğin salı gününe kadar devam edecek. denktaş için ilk tören hayata gözlerini yumduğu yakın doğu üniversitesi hastanesi'nde saat 10.00’da yapılacak.
 
denktaş'ın naaşı saat 10.30'da hastaneden cumhurbaşkanlığı sarayı'na nakledilecek. saat 11.00'de naaş cumhurbaşkanlığı sarayı'nda karşılanacak ve cumhurbaşkanlığı bahçesinde tören düzenlenecek.
törenin ardından saat 11.30'dan ertesi sabaha kadar cumhurbaşkanlığı sarayı'nda saygı geçişi yapılacak ve ihtiram nöbeti tutulacak. bu arada taziye defteri de imzalanabilecek.
salı günü saat 10.00'da denktaş'ın naaşı top arabasına alınarak, 10.15'te selimiye camisi'ne götürülecek. 
 
buradaki törene türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül, türkiye büyük millet meclisi başkanı cemil çiçek, başbakan yardımcısı beşir atalay, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, cumhuriyet halk partisi genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ve milliyetçi hareket partisi genel başkanı devlet bahçeli katılacak. başbakan recep tayyip erdoğan’ın katılıp katılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.
 
cenaze namazının ardından saat 12.45'te naaş yeniden top arabasına konularak girne kapısı'na götürülecek, saat 14.00'te ise cumhuriyet parkı'na intikal ettirilecek ve saat 14.30'da burada tören yapılacak. denktaş'ın naaşı saat 15.00'te defnedilecek.
 
denktaş'ın vefatı üzerine kktc’de bir hafta yas ilan edilmiş bayraklar yarıya indirilmişti. genel yas nedeniyle salı günü acil servisler dışındaki devlet daireleri ve okullar da tatil olacak.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;