Ortadoğu
Danimarka'dan El Havaca çağrısı
Başbakan Thorning-Schmidt, Bahreyn’de iki aydır açlık grevinde olan ve serbest bırakılmasını istediği aktivistin sağlık durumunun kritik olduğunu belirtti.
Haberin Öne Çıkanları
Ölüm korkusu yaşıyor
Bahreyn'den açıklama
Sekiz kişiye müebbet

danimarka, bahreyn’de hapis cezası aldıktan sonra açlık grevine başlayan vatandaşı abdülhadi el havaca’nın serbest bırakılmasını istedi.
başbakan helle thorning-schmidt, iki aydır açlık gevini sürdüren, danimarka ve bahreyn vatandaşı el havaca’nın sağlık durumunun çok kritik olduğunu kaydetti.
danimarka dışişleri bakanılığı’ndan bir yetkili, pazartesi günü bağımsız güvenilir kaynaklara dayanarak yaptığı açıklamada el havaca’nın hayatta olduğunu belirtmişti.
bahreyn ise, el havaca'nın ciddi sağlık sorunu olmadığını bildirdi. bahreynli yetkililer, aynı zamanda danimarka vatandaşı olan el havaca'nın ağızdan sıvı ve serum aldığını belirtti.
el havaca’nın avukatı muhammed el jeshi fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada müvekkilinin ölüm korkusu yaşadığını belirtti.
el havaca'nın kötüleştiği belirtilen sağlık durumu nedeniyle uluslararası af örgütü gibi örgütler çağrıda bulunmuş, danimarkalı yetkililer de bahreyn'den el havaca'nın tedavi için ülkeye gelmesine izin vermesini istemişti.
bahreyn, havaca'nın danimarka'ya gönderilmesini reddetmişti.
sekiz kişiye müebbet
el havaca ve diğer yedi muhalefet lideri, ülkedeki sünni yönetimini devirmeye çalışmaktan geçen yıl ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
bu arada resmi bahreyn ajansı, el havaca'nın temyiz duruşmasının 23 nisan'da yapılacağını duyurdu.
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı.
gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı protestoculardan tamamen arındırılmıştı.
ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etmiş, gösteriler ayaklanmaların yıldönümünde şiddetlenmişti.
bağımsız komisyonun raporuna göre bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında onlarca kişi hayatını kaybetmişti.
sünni azınlık yönetiyor
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar