Ortadoğu

Bahreynli aktivist hastanede

Gözaltında 'işkence gördüğü' için yaklaşık iki aydır açlık grevi yapan Abdulhadi El Havaca'nın, hayati tehlikesi bulunuyor.

Haberin Öne Çıkanları

Besin takviyesi yapılıyor

14 liderden biri

Gözaltılar 'keyfi'

Khawaja, ülkede başlayan isyan süresince tutuklanan 14 demokrasi yanlısı kanaat önderinden birisi. [Reuters]

yönetim karşıtı gösteriler sırasında binlerce kişinin gözaltına alındığı bahreyn'de, bir aktivist hastanelik oldu. hükümetten gelen ve avukatı tarafından doğrulanan açıklamada, 56 gündür açlık grevi yapan abdulhadi el havaca'nın durumunun kritik olduğu olduğu aktarıldı.

İnsan hakları raporunun bulguları

bahreyn kralı'nın oluşturduğu bağımsız komisyonun raporuna göre, mart-nisan dönemindeki muhalif gösterilerde beşi polis toplam 35, sonrasında ise 11 kişi öldü. rapor, reform gösterilerinin başlaması sonrası yaklaşık üç bin kişinin gözaltına alındığını ve bunların 700’ünün halen tutuklu olduğunu belirtiyor. araştırmada,  polisin orantısız güç kullanıp işkence yaptığı, ibadethanelerin yıkıldığı ve binlerce kamu çalışanının işten çıkarıldığı ifade ediliyor.

bakanlık, yaklaşık 10 kilo veren havaca'nın hastaneye kaldırıldığını, daha önce de fenalaştığı gerekçesiyle askeri hastaneye sevkedilmiş olduğunu açıkladı.

avukat muhammed el cişi, yalnızca su içme kararı alan aktiviste, glikoz içeren sıvılarla besin takviyesi yapılmaya başlandığını söyledi.

havaca, ülkede başlayan isyan süresince tutuklanan 14 demokrasi yanlısı kanaat önderinden birisi.

insan hakları gözlemevi ve uluslararası af örgütü, havaca'nın aralarında bulunduğu tüm isimlerin serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.

aktivistin ailesi, havaca'nın gördüğü işkence sebebiyle açlık grevine başladığını söylüyor. 

işkence ve 'keyfi' tutuklamalar

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmıştı.

gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı protestoculardan tamamen arındırılmıştı.

ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etmiş, gösteriler ayaklanmaların yıldönümünde şiddetlenmişti.

bağımsız komisyonun raporuna göre bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

sünni azınlık yönetiyor

sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.

şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.

hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;