Türkiye

Davutoğlu: Anında cevap veririz

Suriye'nin Türkiye sınırındaki çatışmalarından etkikenen Ceylanpınar'da bir kişinin ölmesinin ardından Dışişleri Bakanı, sınır güvenliğine yönelik her türlü önlemin alınacağını söyledi.

Konular: Suriye
Resulayn'dan atılan mermilerin sınırı geçmesinin ardından Ceylanpınar'da güvenlik önlemleri artırıldı. [AA]

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, suriye’nin resulayn kentinde pkk'nın uzantısı demokratik birlik partisi (pyd) ve el kaide yanlısı nusra cephesi arasındaki çatışmalar sırasında şanlıurfa’ya bağlı ceylanpınar’a mermilerin isabet etmesinin ardından “sınır güvenliğimize dönük her türlü tehdide karşı en etkin yöntem alınacak ve anında cevap verilecektir" dedi.

“suriye'nin geleceği, siyasi yapısının ne olacağı orada hangi birimlerin olacağı konusu suriye halkı tarafından seçilmiş parlamento oluştuğunda halkın temsilcileri tarafından kararlaştırılır" diyen davutoğlu "bu o aşamada suriye'nin iç meselesidir. ama o seçilmiş parlamento oluşana kadar herkesin bu tür emri vakilerden ve defakto yaratma çabalarından uzak durması lazım. bunun doğuracağı risk çok büyüktür” ifadelerini kullandı. 

sınırdaki çatışmaların ceylanpınar’a sıçramasının ardından diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları da belirli aralıklarla suriye sınırında keşif uçuşu yaptı.

'evden çıkmayın' uyarısı

suriye'nin türkiye sınırındaki rasulayn kentinde nusra cephesi ve pyd arasındaki çatışmalar perşembe günü de aralıklarla devam etti. ceylanpınar ilçesinde sınıra yakın bazı evler boşaltıldı.

belediye, halkı sınırdan gelebilecek saldırılara karşı temkinli olmaları ve mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamaları konusunda anonslarla uyarıyor. esnafın dükkanlarını açmadığı ilçede, çocuklar okula gidemiyor. ilçenin suriye sınırına yakın yerlerinde güvenlik önlemleri artırıldı. 

perşembe günü sınırı geçen kurşunlardan biri ceylanpınar’da ali benice’ye isabet etti. sırtından vurulan benice, ceylanpınar devlet hastanesi'nde yapılan ilk müdahale sonrası şanlıurfa mehmet akif inan eğitim ve araştırma hastanesi'ne sevk edildi. gencin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.  

ceylanpınar'da salı günü mermiye hedef olan 17 yaşındaki mahsun ertuğrul, hastanede yaşamını yitirmişti. 16 yaşındaki mehmet gündüz ise başına isabet eden kurşun nedeniyle ağır yaralanmış ve tedavi için ankara'ya sevk edilmişti. 

pyd özür diledi

pyd yetkililerinden demokratik toplum hareketi (tev-dem) yürütme konseyi üyesi dr. nasır hacı mansur, seken kurşunlardan şanlıurfa’nın ceylanpınar ilçesi’nde bir kişinin ölmesi, iki kişinin yaralanmasına ilişkin, “bir hatamız olduysa, özür dileriz” dedi.

amerika’nın sesi radyosu’nun sorularına yanıtlayan nasır hacı mansur aşırı dinci grupların sınırın ceylanpınar tarafında bomba atıp, silahla tarama eylemlerine giriştiklerini söyledi. mansur, artık hiçbir çatışma hataya vermeyecek kadar şehre hakim olduklarını aktardı. 

mansur “sınırın iki tarafındakiler de akrabadır. iç sorunlarımıza karışılmadıkça kimse bizi tehdit olarak görmesin” diye konuştu. 

kent el değiştirdi 
 
son olarak suriye'nin rasulayn kentinde nusra cephesi ve pyd arasındaki çatışmalarda, ilçenin kontrolü el değiştirdi.  
 
rasulayn'da, ceylanpınar sınırına 100 metre uzaklıktaki dokuz katlı makarna fabrikasının çatısında yer alan suriyeli muhaliflerin askeri kanadı  özgür suriye ordusu'na (öso) ait bayrak, sabaha karşı indirildi ve yerine pyd bayrağı asıldı.
 
türkiye ve suriye arasında, 900 kilometreyi aşan bir kara sınırı bulunuyor. suriye'deki iç savaş, daha önce birçok kez türkiye tarafında ölümlere yol açmıştı. son olarak, geçtiğimiz mayıs ayında yine şanlıurfa'ya bağlı akçakale'de bir polis yaşamını yitirmişti.
 
geçtiğimiz yılın haziran ayında türkiye'ye ait bir savaş uçağı suriye tarafından düşürülmüştü. ekim ayında da sınırın diğer tarafından açılan top ateşi sonucu, şanlıurfa'nın akçakale ilçesinde beş kişi hayatını kaybetmişti.
 
türk silahlı kuvvetleri (tsk) bunun üzerine zaman zaman suriye’deki hedefleri top ateşiyle vurarak misilleme yapmıştı.
türkiye-suriye sınırı, iki büyük patlamaya da sahne oldu. hatay'daki cilvegözü sınır kapısı'nda şubat ayında gerçekleşen patlama 14, reyhanlı'da mayıs ayında peş peşe patlayan bombalar 51 kişinin ölümüne yol açmıştı.

ankara yönetiminin suriye sınırına yerleştirilmek üzere nato'dan talep ettiği patriot füze savunma sistemi, ocak ve şubat aylarında aktif hale gelmişti.

türkiye, güney komşusu suriye'deki şiddetten kaçan onbinlerce sığınmacıya da iki yıldır ev sahipliği yapıyor.

bm'nin kara listesinde

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. muhalifler bünyesinde farklı görüşlere sahip birçok grup bulunuyor. 

rejime karşı savaşan muhalif gruplardan nusra cephesi, bm tarafından mayıs ayı sonunda kara listeye alınmıştı. sözkonusu grup, abd'nin terör örgütleri listesinde.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, 100 bine yaklaştığını açıklamıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;