Türkiye

Davutoğlu: İsteyen seçer, istemeyen seçmez

Başbakan Davutoğlu, Osmanlıca'nın seçmeli ders olarak okutulmasının teklif edildiğini söyledi, "İsteyen öğrenci seçer, istemeyen öğrenci seçmez" dedi.

Başbakan Davutoğlu Polonya'ya hareketi öncesi açıklama yaptı. [AA]

başbakan ahmet davutoğlu, osmanlıca dersiyle ilgili bir bardak suda fırtına koparıldığını söyledi, "isteyen öğrenci seçer, istemeyen öğrenci seçmez. teklif edilen bu. nedir bu tarih alerjisi, nedir bu kültür düşmanlığı, anlamak mümkün değil" ifadesini kullandı.

davutoğlu, polonya ziyareti öncesi, esenboğa havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı; milli eğitim şurası'nda osmanlıca dersiyle ilgili alınan tavsiye kararıyla ilgili sorulara şu yanıtı verdi: 

"milli eğitim şûrası bir platformdur. orada her şey tartışılır. sadece din dersi ve osmanlıca tartışılmadı. bu milli eğitim şûrası kararları tavsiye olarak sunulur. oradan da tbmm'ye gelir. osmanlıca denince arkadaşlar yabancı bir dilden bahsedildiğini zannediyorlar. osmanlıca, bugün kullandığımız türkçe'nin bir başka alfabeyle yazımıdır. osmanlıca diye bahsedilen dil, özellikle chp grup başkanvekilinin bir ifadesi var, 'mezar taşlarını mı okuyacaklar' diye. evet, mezar taşlarını okuyamayan bir nesil, tarihini bilemez. maalesef sizin tek parti döneminizde bu mezar taşlarından başka bir şey bırakılmadı, tarih tahribatı yaptınız."

osmanlıca'nın seçmeli ders olarak okutulmasının teklif edildiğini söyleyen davutoğlu, şöyle devam etti:

"isteyen öğrenci seçer, istemeyen öğrenci seçmez. teklif edilen bu. nedir bu tarih alerjisi, nedir bu kültür düşmanlığı anlamak mümkün değil. chp sözcülerine söylüyorum, bırakın o mezar taşlarını biz okuruz. onlar bu toprakların tapusudur. sadece bu toprakların değil, üsküp'te de, saraybosna'da da tapudur. gitsinler şam'da da bağdat'ta da şehitlerimizin yattığı yerlerde o mezar taşları var. hürmetsizlik etmesinler. biz bunları okuruz, okuturuz, yaşatırız da."

'aym temsil ve istikrarı dengelemeli'

davutoğlu anayasa mahkemesi'ne seçim barajının iptali için yapılan başvuru hakkında şunları söyledi:

"ak parti barajdan korkan bir parti değildir. kurulduğumuz 2011'de bu baraj vardı ve başarılı olduk. parti kapatma davası açıldı. mazeretin arkasına sığınmadı ak parti. bizim hesabımız milletle. ankara'da hukuki süreçten medet ummayız. aym başkanı'nın açıklaması önemlidir. bunun zamanlaması da önemlidir. sıfır barajla dar bölgeye geçelim dedik. şimdi seçim yaklaşınca baraj tartışmalarından medet umuluyor. ankara'da baraj tartışması yaparak seçim kazanılmaz. anayasa mahkemesi'nin bu meseleyi 1995 tarihli anayasa mahkemesi'nin ruhuna uygun bir şekilde ve 2008 tarihli avrupa insan hakları mahkemesi'nin aldığı karara uygun bir şekilde neticelendirmesini bekliyoruz. çünkü hukuk bunu gerektirir. temsil ile istikrarın bir dengeye oturması lazım. eğer böyle bir sonuç ortaya çıkarsa temsille istikrarı gözeten bir sonuç ortaya çıkarsa tabii ki hepimiz bu sonucu saygıyla karşılarız. alınacak karara saygılıyız ama istikrarı bozan bir kararı önce halkımız kabul etmeyecektir."

başbakan, eğitim şûrasında osmanlıca ve din dersleri hakkında alınan tavsiye kararları ve bunlara yapılan itirazlar hakkında ise şunları söyledi:

osmanlıca denince arkadaşlar yabancı bir dille konuştuğumuzu zannediyor. osmanlıca türkçe'nin bir başka alfabesiyle yazılmasıdır. osmanlıca türkçe'dir. şimdi almanca gotik alfabeyle yazılmış bir şekilde alman aydını tarafından okunabiliyorsa namık kemal'i niye anlamasın türk insanı? nedir bu osmanlı alerjisi anlamıyorum. kadim türkçe desek karşı mı çıkacaklar? siz birinci meclis'in metinlerini okuyabilir misiniz? bu bir zaaf değil mi? her yeni yetişen türk aydınının kayıtları aslından okumasını bir aydın olmanın zaruriyeti olarak görüyorum. din dersi meselesine gelince zaten var olan uygulamadan başka bir şey teklif edilmiyor. bizim bundan sonra konuşmamıız gereken bütün dinleri ve mezhepleri kuşatıcı bir müfredat oluşturulması."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;